Rusija razvija plavajoče jedrske elektrarne za arktične vojaške baze

by Urednik

RUSIJA USMERJA (VOJAŠKO) INDUSTRIJO ZA DELOVANJE NA ARKTIKI

Rusko obrambno ministrstvo načrtuje razvoj plavajočih majhnih jedrskih elektrarn Akademik Lomonosov, ki bi jih po letu 2023 uporabljale vojaške enote na misijah na Arktiki. Vsaka elektrarna bo imela 2 modificirana jedrska reaktorja KLT-40S.

Plavajoče jedrske elektrarne Akademik Lomonosov razvija Inženirska družba za inovativne projekte (IKIP). Gre za plovilo brez lastnega pogona in bo delovalo kot prva ruska plavajoča jedrska elektrarna. Opremljena bo z 2 modificiranima jedrskima reaktorjema KLT-40S (Icebreaker type), ki proizvajata dvakrat po 35 MW električne ali dvakrat po 150 MW termalne energije.

Za obrambno ministrstvo načrtujejo elektrarn  z močjo 100 kW in 1000 MW. Mogoče jih bo vleči po morju oziroma po vodi, z njimi pa bodo lahko oskrbovali tudi nestacionarne objekte.

Projekt novih plavajočih jedrskih elektrarn za normalno delovanje Ruske vojske na Arktiki ocenjujejo za velik projekt , ki bo potekal pet do šest let. Za obe jedrski elektrarni Akademik Lomonosov naj bi stroški presegli 20 milijard rubljev (približno 35 milijonov dolarjev).

Pripravil: A. Knific, foto: IKIP

 

Povezani članki