Rusija s Krimom “podedovala” ukrajinske vojaške delfine

by Urednik

UKRAJINA IN ZDA EDINI URITA VOJAŠKE DELFINE

Flota Ukrajinske mornarice se je zmanjšala na samo 13 plovil, potem ko je s priključitvijo Krimskega polotoka Rusija dobila kar 54 ukrajinskih vojaških plovil, tudi edino podmornico Zaporizhia razreda foxtrot.

Najbolj nenavadna pridobitev Ruske mornarice pa je program vojaških delfinov, ki ga je Ukrajinska vojska ponovno obudila v letu 2012 v pomorski bazi v Sevastopolu. Ukrajinska mornarica je poleg Ameriške mornarice edina urila delfine za vojaške operacije.

Sovjetska zveza je v 60-ih začela usposabljati delfine in druge morske sesalce za iskanje min, označevanje podvodnih ovir in odkrivanje sovražnika, tako njegovih plovil, kot tudi potapljačev. Ta program Sovjetske mornarice je še vedno zavit v tančico skrivnosti, vendar strokovnjaki pravijo, da so bili sovjetski vojaški delfini usposobljeni, da s posebnimi harpune ali noži, nameščenimi na hrbtih, ubijejo nasprotnikove potapljače ali pa jih povlečejo na površje.

Poročali so tudi, da so delfine urili za posebne naloge, v katerih so jih opremili z eksplozivom in usposobili za izvajanje samomorilskih napadov na sovražnikova plovila. Pri tem so uporabljali svoj ​​naravni sonar za razlikovanje med sovjetskimi podmornicami in potencialnimi tarčami.

Z razpadom Sovjetske zveze leta 1991 je Ukrajina podedovala strokovnjake in morske sesalce, ki so jih urili v Sevastopolu. Že kmalu po razpadu SZ in zmanjšanjem geopolitičnih konfliktov so Ukrajinci delfinom našli novo vlogo v centru za zdravljenje, kjer so plavali z invalidnimi otroki.

Vojaško urjenje delfinov

Ukrajina je ponovno zagnala vojaški program v letu 2012, sedanja generacija delfinov pa je že izurjena za označevanje potopljenih plovil in podvodnih ovir z bojami. Vendar je nova začasna ukrajinska vlada v luči zniževanja stroškov v začetku meseca napovedala izpust delfinov na prostost ali preselitev v akvarije.

Strokovnjaki za urjenje delfinov za vojaške operacije sedaj upajo na nadaljevanje programa in financiranje s strani Ruske mornarice.

Ukrajinski program pa v zadnjih mesecih ni potekal vedno brez težav, saj so jim marca 2013 ušli trije od petih delfinov, razlog pa naj bi bil v iskanju partnerja za parjenje. Delfini so se nato vrnili.

Poleg Ukrajine se z vojaškim urjenjem delfinov ukvarjajo tudi ZDA v Kaliforniji. Bivše sovjetske morske sesalce, ki so bili vključeni v program vojaškega urjenja, pa naj bi uporabljali še v nekaterih državah po svetu. Znano je, da je leta 2000 Boris Zhurid, bivši ruski podmorničar in inštruktor urjenja vojaških delfinov iz Sevastopola, prodal 27 morskih živali za vojaške potrebe, vključno z mroži, morskimi levi in belimi kiti (beluga), Iranu in dejal, da mu je zmanjkalo zdravil, kakor tudi  hrane za njih na dnu Črnega morja. Podatek o tem ali so živali še vedno v službi Iranske vojske ni znan.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki