Rusija testira nadzvočne balistične rakete kinzhal na Arktiki

by Urednik

TESTIRANJE NAJSODOBNEJŠIH RUSKIH RAKET

Ruske letalske sile so z letalom MiG-31K sredi novembra izstrelile zračne nadzvočne balistične rakete Kh-47M2 kinzhal (kinžal) na ruskem arktičnem območju Pemboi na severovzhodu Vorkute, sta razkrila dva vira iz ruske obrambne industrije tiskovni agenciji TASS.

“Preskusi so bili sredi novembra. Balistične rakete kinžal so izstrelili na kopenske cilje na območju Pemboi s prestreznimi MiG-31K, ki so vzletela iz vojaške baze Olenegorsk,” je povedal vir. Drugi vir je potrdil preskuse raket, ki naj bi dosegle hitrost 10 Mach. Ruske letalske sile novice niso komentirale in o preizkušanjih molčijo.

Kh-47M2 kinzhal (kinžal – bodalo) je ruska balistična raketa (ALBM). Doseg rakete je več kot 2000 km, doseže hitrost nad 10 Machi in lahko izvaja manevre izmikanja v vseh fazah leta. Oborožena je lahko s konvencionalno ali jedrsko bojno konico, izstrelijo pa jo lahko iz bombnika Tu-22M3 ali prestreznika MiG-31K.

Balistična raketa Kh-47M2 kinzhal je najnovejše rusko orožje, za katero nekateri analitiki pravijo, da je letalska različica rakete iskander. Ena eskadrilja prestreznih lovcev MiG-31K z raketami kinzhal je trenutno na bojni preizkušnji v ruskem Južnem vojaškem okraju.

Povezani članki