Rusija ustavila masovno proizvodnjo jurišnih letal Su-25

by Urednik

RUSKI PILOTI BODO LETALA SU-25 ZAMENJALI Z JURIŠNO RAZLIČICO JAK-130

Ruska letalska korporacija (UAC) je ustavila masovno proizvodnjo jurišnih letal Suhoj Su-25 frogfoot, je sporočil ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov. Jurišnike Su-25 so po potrebi izdelovali v Suhojevih obratih v Novosibirsku in občasno tudi v Ulan-Ude na ruskem Daljnem vzhodu, kjer izdelujejo helikopterje Mi-8 in Mi-171.

V Ruskih letalskih silah, kot tudi pri drugih zainteresiranih uporabnikih, bodo znamenite jurišnike za podporo kopenskim silam sčasoma (uporabljali naj bi jih še vsaj dve desetletji) nadomestili z lahko jurišno različico letala Jak-130.

Novo letalo (jurišni Jak-130) bo opremljeno z naprednim radarskim sistemom, imelo elemente prikrite tehnologije (stealth) in tudi možnost uporabe kratke vzletno-pristajalne steze. Z njimi naj bi Rusi nadomestili posodobljene različice letal Su-25SM, ki še vedno ostajajo hrbtenica ruskih jurišnih letalskih polkov.

Projektivni biro Suhoj je letalo Su-25 frogfoot razvil v 70. letih prejšnjega stoletja, uporabljati pa so ga začeli leta 1981. Prototip je prvič poletel leta 1975, vladna testiranje pa so se zaključila pet let kasneje. Do sedaj je bilo narejenih že več kot 1000 letal, večina so jih ali jih še uporabljajo zračne sile držav, ki so bile v vplivnem območju nekdanje Sovjetske zveze. Glavni proizvodni obrat in dolgo časa tudi edini je bil v Tibilisiju v Gruziji.

Suhoj Su-25 (NATO: frogfoot) je z močnim oklepom zaščiteno jurišno letalo, ki je namenjeno napadu na kopenske cilje. Uporabljajo ga za podporo kopenskim silam v vseh vremenskih razmerah, predvsem za cilje v vidnem območju. V bojih si je to bojno letalo pridobilo tudi ime leteči tank. Največja hitrost letala Su-25 je  975 km / h (526 vozlov, Mach 0,8), dolet pa je 750 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki