Ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov prvič izstrelila raketo

by Urednik

PO REMONTU ŠE OBSEŽNA TESTIRANJA EDINE RUSKE LETALONOSILKE

Ruska mornarica je v preteklih dneh s svoje edine letalonosilke Admiral Kuznetsov (063) prvič izstrelila rakete v sklopu mornariških vaj v Barentsovem morju, je sporočil tiskovni predstavnik Severne flote Vadim Serga.

“Težka letalonosilka Admiral Kuznetsov je zaključila bojno vajo uničenja cilja na morju z raketnim sistemom kinzhal (NATO: SA-N-9 gauntlet). Izstrelitev iz letalonosilke je potekala v vodah Barentsovega morja. Cilje je bil uspešno uničen,” je dejal kapitan Vadim Serga.

Raketni sitem 3K95 kinzhal (NATO: SA-N-9 gauntlet) je mornariška različica protiletalskega sistema 9K330 tor (NATO: SA-15 gauntlet). Znano je, da je raketni sistem kinzhal nameščen na  letalonosilki Admiral Kuznetsov, križarkah razreda kirov, rušilcih razreda udaloy in fregatah razreda neustrashny. To je prva izstrelitev rakete 9M330 iz ruske letalonosilke, ki je bila splavljena leta 1985, v Ruski mornarici pa je postala popolnoma operativna leta 1995.

Edina letalonosilka Ruske mornarice, Admiral Kuznetsov (063) se je sicer od srede maja do srede avgusta 2015 mudila v suhem doku ladjedelnice v Severomorsku na (izrednih) popravilih.

Letalonosilka “Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov”, ki je zastavonoša Ruske mornarice, je bila v treh mesecih deležna vzdrževalnih del, popravil in nadgradnje nekaterih sistemov. S trupa ladje so med remontom odstranili tudi morske sedimente in ga na novo pobarvali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki