Ruska letalonosilka jeseni v Sredozemlje z novimi lovci MiG-29K

by Urednik

BO RUSKA MORNARICA V BOJU PRVIČ TESTIRALA PALUBNE LOVCE MIG-29?

Ruska  letalonosilka Admiral Kuznetsov bo v jeseni zaplula v vzhodno Sredozemsko morje, na krovu pa bodo poleg standardnih palubnih lovcev Su-33 (mornariška različica Su-27) prvič tudi palubni lovci MiG-29K/KUB, poročajo ruski vojaški viri.

Ruska mornarica je na letalonosilki razreda Kuznetsov leta 2009 le testirala palubne različice lovcev MiG-29 (NATO: fulcrum-D), vendar jih ni nikdar na morje poslala za stalno. Rusko obrambno ministrstvo je nato leta 2012 naročilo 20 palubnih lovcev MiG-29K in štiri dvosede MiG-29KUB, zadnji pa naj bi bili dobavljeni v sredini leta 2016.

“Po načrtih generalštaba Ruske vojske bo letalonosilka Admiral Kuznetsov v septembru oz. oktobru zaplula v Sredozemsko morje, kjer bo postala paradni konj pomorske skupine Ruske mornarice,” je dejal ruski vojaški vir. “Letalonosilka bo imela na krovu mešano skupino palubnih lovcev Suhoj Su-33, Su-25UTG (4 trenažna letala) in MiG-29K.”

Novice o napotitvi edine ruske letalonosilke v Mediteran za letošnje poletje so visoki predstavniki Ruske mornarice sicer napovedali že v začetku marca 2016. Letalonosilka Admiral Kuznetsov je trenutno v ladjedelnici v Murmansku, kjer jo pripravljajo na novo večmesečno nalogo. V tem času pa se ruski mornariški piloti urijo v vzletanju in pristajanju na kratki pisti v mornariških letalskih bazah Saki (Krim) in Yeisk (na obali Azovskega morja).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: MiG-29K na letalonosilki

Povezani članki