Ruska letalonosilka “nezaželena” v Španiji in na Portugalskem

by Urednik

RUSKO OBRAMBNO MINISTRSTVO ZANIKALO PROŠNJO ZA OSKRBO Z GORIVOM V ŠPANIJI

Ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov (z oznako 063), ki je na poti iz Severomorska proti Siriji skupaj s še sedmimi ladjami Ruske mornarice, vznemirja prebivalce Iberskega polotoka in Zahoda.

Iz Portugalske so prišle novice, da ladje Portugalske mornarice spremljajo edino rusko letalonosilko in križarko Pyotr Velikiy (099) med plovbo v vodah portugalske izključne ekonomske cone. Podobno je že dan poprej Španska mornarica spremljala rusko mornariško bojno skupino na čelu z letalonosilko Admiral Kuznetsov (“Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov”). Španijo in zahodni svet pa razburjajo informacije iz medijev, da naj bi Rusija prosila za postanek letalonosilke in oskrbo z gorivom.

Rusko obrambno ministrstva je že zanikalo, da bi Španijo prosili za oskrbo letalonosilke Admiral Kuznetsov na poti v Sredozemlje v obmorskem mestu Ceute, španski provinci na severu Afrike. Ruski general major Igor Konashenkov je dejal, da rusko obrambno ministrstvo ni poslalo španskim oblastem nobene prošnje za oskrbo letalonosilke Admiral Kuznetsov z gorivom. Rusi so sicer po prehodu Gibraltarske ožine dopustili možnost vnaprej napovedanega (poslovnega) obiska katere izmed spremljevalnih ladij letalonosilke, vendar ob povabilu (dogovoru) s Španijo. Ob tem je Konashenko dodal, da je Madrid obvestil Moskvo, da do obiska ne bo prišlo, predvsem zaradi pritiska ZDA in zveze Nato na Španijo o “nezaželenosti” ruskih ladij v pristanišču Ceuta.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki