Ruske “stealth” podmornice kmalu v Sredozemlju

by Urednik

Podmornica razreda varshavyankaPODMORNICO VARSHAVYANKA SO AMERIČANI POIMENOVALI “ČRNA LUKNJA V OCEANU”

Ruska mornarica bo v letu 2015 močno povečala svoje sile v Sredozemlju, kamor bodo napotili tudi nove podmornice razreda varshavyanka (projekt 636m) iz Črnomorske flote. Črnomorska flota namreč ni prejela novih podmornic že desetletja, trenutno pa imajo le podmornico Alrosa razreda kilo iz leta 1990.

Črnomorska flota Ruske mornarice bo zato v prihodnjem letu dobila v uporabo prvo (Novorossiisk) izmed šestih dizelsko električnih podmornic razreda varshavyanka. Te podmornice so Američani poimenovali “črne luknje v oceanu”, ker so skoraj neopazne, ko se potopijo. Ruska ladjedelnica iz Sankt Peterburga načrtuje, da bo leta 2015 v maju in juniju dokončala še dve podmornici tega razreda (Rostov-on-Don, Stary Oskol), medtem ko so gradnjo četrte imenovane Krasnodar začeli včeraj (20.2.2014).

Rusija je lani oblikovala stalno pomorsko delovno skupino v Sredozemlju, da bi branila svoje interese v regiji. Sredozemsko floto, ki spada pod Črnomorsko floto, sestavlja 12 vojaških ladij in pomožnih plovil, vključno z jedrsko križarko Pjotr ​​Veliky in letalonosilko Admiral Kuznetsov. Ruska mornarica s temi ladjami sodeluje pri uničenju sirskega jedrskega orožja, kot tudi pri odvračanju mednarodnega posredovanja v Siriji, saj so jeseni ob sirski obali postavili ščit iz ladij.

Podmornice razreda varshavyanka (project 636m) imajo dizelsko-električni pogon in so zelo tihe (izredno nizek zvočni odtis), cilj pa lahko zadenejo na dolge razdalje, ne da bi jih sovražnikova protipodmorniška obramba zaznala. Varshavyanka je izboljšana različica podmornice razreda kilo. Vgrajeno ima  najnaprednejšo “ stealth” tehnologijo in povečan bojni doseg. Podmornica ima izpodriv 3100 ton, doseže hitrost 20 vozlov in se lahko potopi do 300 metrov, na krovu pa je prostora za 52 podmorničarjev. Oborožena je s torpedi kalibra 533 mm, protipodmorniškimi minami in raketami kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 sizzler). Podmornice razreda varshavyanka so namenjene predvsem za protiladijsko in protipodmorniško bojevanje v razmeroma plitvih vodah.

Podmornica razreda varshavyanka

Napredne podmornice razreda varshavyanka imajo v svoji mornarici že Alžirija (2), Kitajska (10) in Vietnam, ki je jeseni prejel prvo. Vietnam je naročil floto šestih ruskih ​​podmornic v letu 2009, saj si prizadeva okrepitev pomorske moči kot protiutež Kitajski. Vseh šest podmornic gradi ruska ladjedelnica Admiralty v St. Petersburgu, zadnjo pa naj bi dobavili v letu 2016. Celoten posel je vreden 2 milijardi USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Podmornica razreda varshavyanka (projekt 636m)

Povezani članki