Ruski in beloruski prestrezniki Su-30 ter Su-35 na vajah v Belorusiji

by Urednik

LETALSKI MANEVRI NA VRHUNCU NAPETOSTI

Skupni poleti lovcev Su-30SM in Su-35S so potekali v okviru skupnih vojaških vaj Beloruske in Ruske vojske, so v četrtek, 10. 2. 2022, sporočili iz tiskovne službe beloruskega obrambnega ministrstva.

»V okviru skupne operativne vaje oboroženih sil Republike Belorusije in Ruske federacije Zavezniška odločnost 2022 so na letališču pri Baranovičih potekali skupni poleti Su-30SM in Su-35S,« so sporočili iz ministrstva.

Skupne belorusko-ruske vaje so se začele v četrtek na poligonih za kombinirano oborožitev beloruskih oboroženih sil in bodo trajale do 20. februarja. Zaznamujejo drugo fazo preizkušanja reakcijskih sil Unije. Cilj je razdelati odziv na zunanjo agresijo in teroristične napade.

Medtem je britanski premier Boris Johnson v četrtek dejal, da je Združeno kraljestvo od leta 2014 usposobilo 22.000 ukrajinskih vojakov, dostavilo na tisoče enot smrtonosnega orožja in razmišlja o nadaljnjih korakih v vojaškem sodelovanju s Kijevom.

»Od leta 2014 smo usposobili 22.000 ukrajinskih vojakov. V zadnjih dveh ali treh mesecih smo poslali veliko  protitankovskih orožij, 2000 jih je bilo. Razmišljamo, kaj še lahko ponudimo,« je dejal Johnson na skupni tiskovni konferenci z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Oboroževanje in usposabljanje ukrajinskih sil izvajajo britanske čete v okviru operacije Orbital, je razvidno iz parlamentarnega poročila, predloženega v začetku tega meseca. Združeno kraljestvo je dobavilo tudi za 2,2 milijona funtov (3 milijone dolarjev)  ubojne vojaške opreme in v okviru pobude leta 2022 opravilo prvo dobavo ubojnega orožja Kijevu, je razvidno iz poročila.

25. januarja je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so njegovi vojaki z britanskimi vojaškimi svetovalci opravili vaje za uporabo nedavno dostavljenih protitankovskih raketnih sistemov NLAW.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki