Ruski konstruktorji snujejo bojno letalo 7. generacije

by Urednik

AMERIČANI PREDSTAVILI KONCEPT NOVEGA BOMBNIKA 5. GENERACIJE B-21

Ruski konstruktorji že začenjajo z delom na bojnem letalu sedme generacije, je izjavil poveljnik Ruskih letalskih sil, generalpolkovnik Viktor Bondarev. V ZDA pa so predstavili koncept novega bombnika 5. generacije (B-21).

“Če bomo zastali danes, bomo zastali za vedno,” pravi ruski general Bondarev, njegove besede pa povzema tudi ameriški Fiscal Times. Že pred časom pa je podpredsednik ruske vlade, odgovoren za vojaško-industrijski kompleks, Dimitri Rogozin govoril o predstavitvi načrtov za lovca šeste generacije pri ruskem letalskem proizvajalcu Suhoj. Resda gre zaenkrat zgolj za ideje.

Kot navaja Fiscal Times, ima Rusija danes v oborožitvi samo lovce starejših generacij do vključno 4.++ generacije, projekt letala pete generacije Suhoj T-50 PAK FA pa je šele v fazi preizkušanja. Imajo pa letalo 5. generacije že nekaj časa v oborožitvi  letalske sile ZDA – večnamenskega lovca F-22, uvajajo pa še eno letalo te generacije in sicer “težavnega” F-35. Ta bo v oborožitvi tako Ameriških letalskih sil USAF, kot Korpusa mornariške pehote (USMC) in letalstva Vojne mornarice ZDA (US Navy).

Verjetno se novi ruski lovec 6. generacije še nekaj let – ali celo desetletij – ne bo dvignil na nebo, bo pa dal misliti Američanom, ki bodo morali začeti iskati zamenjavo za lovce F-35. Dejstvo je, da bodo po vseh silnih zapletih z F-35 (mimogrede: norveški preizkusni pilot na F-35 je pred dnevi v svojih trditvah ovrgel približno leto dni stare podmene, da je F-35 “šibak” v bližinskih zračnih bojih – dog fight) tako v Pentagonu kot kongresu vsak predlog za novo bojno letalo temeljito pretresli, saj so napačne ali slabe tehnične rešitve povečale ceno projekta F-35 na štiristo milijard dolarjev. Že omenjeni projekt letala pete generacije pa ni edini na spisku Ameriških letalskih sil, na njem so namreč še leteči tankerji in druga letala (helikopterji).

Kot kaže, imajo precejšnje težave z razvojem svojega bojnega letala pete generacije tudi v Rusiji, kajti razvoj PAK FA ni skladen z (časovnimi) napovedmi. Pred nedavnim je bilo ob robu singapurskega letalskega salona slišati tudi kritike (izvirale naj bi celo iz vrst ruskih skeptičnih letalskih strokovnjakov), da naj “stealth” oblika lovca T-50 (PAK FA) sama po sebi še ne bi prinašala dejanske radarske nezaznavnosti ter drugih odlik, ki se jih zahteva od letala pete generacije. Tehnologijo bojnega letala namreč tvorijo še avionika, pa oborožitev in še marsikaj. Morda ruski lovec 5. generacije še nekaj let (ali celo desetletje) ne bo letel, čemur nekako pritrjuje potek dogodkov v zadnjem obdobju: povečana naročila Su-35, ki ga uvrščajo med bojna letala 4.++ generacije.

bombnik B-21 - koncept

Kljub vsemu je vse skupaj Američane navedlo k razmišljanju o tem, kaj bo sledilo F-35. Pred dnevi so tako Northrop Grummanovi  (v njihovih konstruktorskih pisarnah in proizvodnih halah je nastal bombnik B-2, snuje pa se novo bombniško letalo pete generacije B-21 – kot ga zdaj uradno označujejo) konstruktorji razgrnili skice  – ali bolje rečeno vizije – kako naj bi izgledalo prihodnje letalo. Morda brezpilotnik, opremljen z laserji in kibernetsko “odporen” (kot je poročal Defense News). Prav tako naj bi s svojimi zasnovami začela Lockheed in Boeing. Brez vsakršnega dvoma pa bo projekt bojnega letala šeste generacije, če in kadar bo prišlo, zagotovo spet na seznamu tistih “nujnih” izdatkov ZDA, ki se bodo povzpeli v milijarde in milijarde. Ob seveda razvoju novega bombnika in izdatkov za omenjene leteče tankerje.

Omenjal pa se, morda so to resda zgolj špekulacije, da so v Pentagonu v letu 2012 v Oddelku za strateške zmogljivosti imeli skrivno delavnico o razvoju orožij nove generacije s katerimi bi se v prihodnosti zoperstavljali Kitajski in Rusiji in jih odvračali. Več podrobnosti ni znanih, čeprav je bilo delo tega oddelka v Pentagonu v zadnjem obdobju večkrat omenjano (v zvezi z novim bombnikom in “rojenjem” s tiskanimi mikro brezpilotniki).

Pripravil: B. Knific, foto: Sukhoi, Northrop Grumman

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki