Ruski palubni lovci začasno premeščeni v sirsko bazo Hmeymim

by Urednik

UKREPI RUSKE VOJSKE PO NESREČI PALUBNEGA LOVCA SU-33

Ruska vojska bo svoja palubna letala MiG-29K/KUB in Su-33, ki so nameščena na krovu letalonosilke Admiral Kuznetsov in sodelujejo v sirski vojaški operaciji, začasno premestila v (rusko) zračno bazo Hmeymim v Siriji, potem ko je zaradi pretrganega zavornega kabla v morje zdrsnil Suhoj Su-33.

Ruska letala iz letalonosilke Admiral Kuznetsov bodo sedaj vsaj nekaj dni vzletala iz ruske zračne baze v Siriji. Premestitev naj bi trajala toliko časa, da nadomestijo strgan zavorni kabel na krovu letalonosilke. Zavorni kabel (na krovu jih je več) omogoča hitro ustavljanje letala, potem ko ga ta s pristajalno kljuko ujame.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer sprva ob novici o nesreči ruskega palubnega lovca Su-33 ob pristajanju zapisalo, da bodo ostala letala še naprej normalno delovala iz letalonosilke, ki pluje v Sredozemskem morju in sodeluje v vojaški operaciji proti upornikom sirskega režima.

V soboto 3. decembra 2016 je namreč lovec Suhoj Su-33 (palubna različica Su-27), ki se je vračal iz bojne misije nad Sirijo, ob pristajanju na krovu letalonosilke zdrsnil v morje, potem ko se je strgal zavorni kabel. To je bila že druga nesreča ruskega palubnega lovca v mesecu dni, potem ko je 14. novembra MiG-29K strmoglavil med vračanjem na letalonosilko. Takrat naj bi šlo za tehnično okvaro na letalu.

Vojaški analitik Viktor Baranets za nedavno nesrečo Su-33 pravi, da je to še ena od “sirskih grenkih lekcij”, ki kažejo na slabosti ruske vojaške opreme (poleg številnih prednosti). Zaviralni sistem s kabli je po njegovem postal pravi grobar ruskih letal – gre za zelo okoren in zapleten sistem, Rusija pa ni edina, ki trpi zaradi takšnih težav. Tudi nekaj ameriških palubnih letal je končalo v morju, še dodaja Baranets.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Ruski lovec Su-33 z letalonosilke zgrmel v morje

Na krovu ruske letalonosilke Admiral Kuznetsov se je zgodila nesreča ruskega palubnega lovca Suhoj Su-33, ki je ob poskusu pristajanja sredi Sredozemskega morja s palube zdrsnil v morje.

V Sredozemskem morju strmoglavil ruski palubni lovec MiG-29K

V Sredozemsko morje v bližini Sirije je v nedeljo strmoglavil ruski palubni lovec MIG-29K po vzletu iz letalonosilke Admiral Kuznetsov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Povezani članki