Ruski raketni sistem S-400 (ne)dosegljiv za turški sistem »koral«?!

by Urednik

LAHKO NOVI TURŠKI SISTEM ZA RADARSKO-ELEKTRONSKO MOTENJE NEVTRALIZIRA RUSKI RAKETNI SISTEM S-400?

Turčija je na namestitev ruskega zračno-obrambnega raketnega sistema S-400 v Siriji odgovorila z namestitvijo sistema za radarsko-elektronsko motenje (na kopnem) »koral«. Po pisanju ruskih medijev na bi imela Turška vojska dovolj tovrstnih zmogljivosti za nevtraliziranje ruskega protiletalskega raketnega sistema.

Po besedah nekdanjega poveljnika Četrte vzhodne armade Vojnega letalstva in zračne obrambe, generala Valerija Gorbenka, pa turški sistem ne bo mogel “oslepiti” ruskega S-400, navaja ruski Vzgljad.

Natančne zmogljivosti sistema koral držijo v tajnosti, zato poleg Turkov nihče ne ve, kolikšen je domet (motenja) tega sistema. Če bi bil zares tako zmogljiv, inovativen in podobno, bi verjetno že kaj vedeli o njem. Po mnenju upokojenega ruskega generala Gorbenka, je sistem S-400 verjetno nedosegljiv ne le za obstoječi turški sistem koral, pač pa tudi za prihodnje podobne sisteme za motenje radarskega signala.

O turškem sistemu za radarsko-elektronsko motenje koral je znano, da gre za mobilno postajo, namenjeno motenju radarskega signala, baziran pa je na kopnem. V operativno rabo so ga uvedli v letu 2015, prvega pa postavili v pristanišču Izmir, namenjen pa je obrambi zračnega prostora na Egejskem morju. Sistem naj bi dušil in motil signale sodobnih radarskih postaj nasprotnika tako na kopnem, kot v zraku in na morju. Učinkoviti domet sistema naj bi bil 150 km. Sistem je razvila in ga proizvaja turška državna korporacija Aseslan, ki izdeluje elektronsko opremo za industrijsko in vojaško rabo.

Druga ruska letalska baza v Siriji

Kot še navajajo ruski mediji, je Ruska vojska pred mesecem dni v letalski bazi Al Shajrat v bližini sirskega mesta Homsa namestila novo opremo. Tam naj bi bilo zdaj nameščenih tudi 50 do 60 ruskih vojakov. To naj bi omogočalo povečanje ruskega kontingenta v Siriji na skupaj 50 letal, namestili pa bi lahko tudi še približno 1000 vojakov iz enot za specialne namene, obveščevalne službe in zaledne oskrbe. Rusija naj bi v Sirijo prav tako napotila raketne sisteme in drugo težko oborožitev.

Pripravil: B. Knific, foto: Aseslan, Military Forum

SORODNE NOVICE:

Ruske lovske bombnike Su-34 v Siriji oborožili še z raketami zrak-zrak

Ruski lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so bili v ponedeljek 30. novembra 2015 med napadi na položaje Islamske države v Siriji prvič oboroženi tudi z izstrelki zrak-zrak kratkega in srednjega dosega.

Rusija bo v bazi Hmeymim v Siriji namestila raketne sisteme S-400

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je ukazal namestitev raketnih sistemov S-400 v sirsko letalsko bazo Hmeymim, iz katere vzletajo ruska bojna letala ob napadih na položaje Islamske države (ISIS) v Siriji.

Povezani članki