Ruski strateški bombniki v vaji uničili več kot 20 kopenskih ciljev

by Urednik

RUSKA STRATEŠKA LETALA NAPADLA CILJE NA KAMČATKI

V zadnjih tednih tako države članice zveze Nato kot Ruska vojska izvajata številne vojaške vaje, s katerimi želijo dvigniti nivo pripravljenosti oboroženih sil, kot tudi drugi strani pokazati svojo vojaško moč.

V začetku aprila 2015 so ruski bombniki izvedli dnevno-nočno vojaško vajo napada na izmišljene cilje na Kamčatki, ob tem pa so izvedli še dotakanje goriva v zraku, preizkusili pa se še v reakcijah ob morebitnem zasilnem pristanku. Po poročanju Ruske vojske, je v vojaški vaji sodelovalo več kot 20 strateških bombnikov (Tu-160, Tu-95MS in Tu-22MZ), letal za zgodnje opozarjanje ter nadzor (Beriev A-50) in reševanje (An-12), kot tudi 60 lovcev (Su-27, MiG-31)  in helikopterjev (Mi-8).

Posadke ruskih strateških bombnikov dolgega dosega Tupoljev Tu-160, Tu-95MS in Tu-22MZ so z bombami uničile več kot 20 izmišljenih ciljev na poligonu Komi na Kamčatki, ki so bili od 2.000 do 7.000 kilometrov oddaljeni od njihove letalske baze, je sporočilo rusko Ministrstvo za obrambo.

“Med trenažnimi poleti so posadke vadile pristanek na zasilnih letališčih, kot tudi dotakanje goriva podnevi in ponoči. V manevrih so sodelovale tudi posadke prestreznih lovcev Suhoj Su-27 in Mikojan-Gurević MiG-31, ki so spremljale letala dolgega dosega in prestrezale izmišljene prestreznike,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo v izjavi za Interfax-AVN v četrtek 9. aprila 2015.

Letala so med vojaško vajo strateških enot vzletela iz letališča Engels v regiji Saratov in napadla kopenske cilje v republiki Komi v regiji Kamčatka, skupaj pa preletela več kot 100.000 kilometrov, je dejal tiskovni predstavnik. Koordinate kopenskih ciljev so posadke bombnikov dobile v zraku, tik pred bombardiranjem, od letala za zgodnje opozarjanje in nadzor Beriev A-50.

V vojaški vaji strateških sil Ruske vojske so sodelovali tudi piloti transportnih letal Antonov An-12 in helikopterjev Mil Mi-8, ki so izvedli vajo vizualnega iskanja posadke in reševanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vojaški manevri ruskih Strateških letalskih sil

 

SORODNE NOVICE:

 

Ruske letalske sile izvajajo vaje s strateškimi bombniki Tu-160 in Tu-95

Ruske oborožene sile pospešeno nadaljujejo z vojaškimi vajami, v letošnjem letu jih bodo izvedli kar 3500, tokrat so vanje vključeni bombniki Tu-160 blackjack in Tu-95MS bear.

 

Vse več ruskih vojaških letal nad Evropo – vrnitev v hladno vojno?

Napetosti med Rusijo in Zahodom so stalno narašča v zadnjih nekaj mesecih, vse od začetka ukrajinske krize, število poletov ruskih bombnikov in lovcev po vsej Evropi pa se je močno povečalo.

Povezani članki