Ruske letalske sile izvajajo vaje s strateškimi bombniki Tu-160 in Tu-95

by Urednik

RUSKA VOJSKA V VISOKI PRIPRAVLJENOSTI

Ruske oborožene sile pospešeno nadaljujejo z vojaškimi vajami, v letošnjem letu jih bodo izvedli kar 3500, tokrat so vanje vključeni bombniki Tu-160 blackjack in Tu-95MS bear.

Tako je imela v teh dneh manevre Poveljniška sestava Vojnega letalstva Ruske federacije, na katerih je sodelovalo več kot deset letal – nosilcev raket, med drugim tudi manevrirnih raket. Takšno je sporočilo predstavnika Ruskih letalskih sil Igorja Klimova za agencijo RIA Novosti. Po njegovih besedah so v sklopu manevrov z vojaškega letališča Engels v Saratovskem okrožju vzleteli bombniki Tu-160 blackjack (Rusi jim pravijo „beli labod“) in Tu-95MS bear (medved), poveljeval pa je glavni poveljnik Vojnega letalstva Rusije Viktor Bondarev.

Kot je še izjavil Igor Klimov, so posadke izvajale najzahtevnejše elemente letalskega urjenja: vzletanje in pristajanje v pogojih nizke oblačnosti, prečrpavanje goriva v zraku v težkih vremenskih pogojih, pa tudi napade na kopenske cilje na poligonu z različnimi letalskimi orožji. Že pred temi manevri pa je ruski obrambni minister Sergej Šojgu izjavil, da bodo letala Tu-160 blackjack in Tu-95 bear ter Tu-22 backfire v okviru manevrov izvajali izvidniške polete, med drugim tudi nad področjem Arktike.

Bombnik Tu-95MS bear tako nosi do šest zunanjih manevrirnih raket Kh-55 (AS-55 kent)  ali Kh-555, lahko pa tudi osem manevrirnih raket Kh101/Kh-102) v notranjih bombnih jaških. Manevrirne rakete lahko opremijo tako s konvencionalnimi kot jedrskimi bojnimi konicami, imajo pa doseg približno do 2500 km.

Bombnik Tu-160 blackjack preseže dvakratno hitrost zvoka, v dva bombna jaška v notranjosti pa gre do 40.000 kg bojnega tovora. Opremljen je na primer z dvema vrtečima lanserjema s po 6 raketami Kh-55SM/101/102/555 raduga ali pa z 12 raketami AS-16 kickback kratkega dosega  – 300 km (z jedrsko konico), ki po lansiranju dosežejo petkratno hitrost zvoka.

Pripravil: A. Knific, foto: MilitaryPhotos

Povezani članki