Ruski vitezi odslej s supermanevrskimi lovci Su-30SM

by Urednik

RUSKA VOJAŠKA AKROBATSKA LETALSKA SKUPINA Z NOVIMI LETALI

»Najtežja in najhitrejša« letalska akrobatska skupina na svetu, Ruski vitezi (Russkiye Vityazi), bo dobila nova letala – večnamenska lovska letala Suhoj Su-30SM.

Doslej so Ruski vitezi leteli na lovcih Su-27, kot pa je v nedavnem intervjuju za rusko Tv24 napovedal Poveljnik vesoljskih in letalskih sil Ruske federacije, generalpolkovnik Viktor Bondarev, bodo že v najbližji prihodnosti leteli s precej sodobnejšimi Su-30SM. Moštvo namreč zaključuje teoretični del usposabljanja – prešolanja na nove lovce, sledilo bo praktično urjenje –  kohezije letenja skupine, čemur naj bi še letos sledil prvi nastop.

Večnamenski lovec Su-30SM (SM pomeni serijsko izdelan, nadgrajen) je zasnovan tako za dosego prevlade v zraku kot za napade na kopenske in površinske (morske) cilje, oborožen pa je s paleto orožij zrak-zrak in zrak-zemlja. Motorja sta opremljena s izpušnima šobama za vektorski – usmerjeni –  potisk (3D), opremljen pa je tudi s prednjima kanardoma – predkriloma, tako da sodi v kategorijo superkrmarljivih letal.

SU-30SM je sicer opremljen z večnamenskim radarjem bars, oborožen pa s celo paleto različnih orožij od izstrelkov zrak-zrak do  natančno vodenih orožij zrak-zemlja ter zrak-ladja. Gre za dvosedo letalo, ki ga lahko uporabljajo tudi za prešolanje pilotov in njihovo urjenje ter vadbo za enosede lovce (npr. Su-35 in/ali T-50/PAK FA). Letalo so začeli (ra ruske letalske sile) serijsko izdelovati v letu 2012.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruska akrobatska skupina Ruski vitezi

Povezani članki