Rusko darilo Srbiji ob 18-letnici Natovih napadov: 6 lovcev MiG-29

by Urednik

VIDEO: PILOTI PRVIH JUGOSLOVANSKIH MIGOV-29 PRILETELI S KRAVATAMI

Srbija bo dobila “nove” ruske lovce MiG-29  – “simbolično” – na 18. obletnico napada zveze Nato na Srbijo, torej 24. marca 2017, pišejo beograjske Večernje novosti. Lovci MiG-29 iz ruskih viškov bodo pristali na letališču Batajnica pri Beogradu, slovesne predaje letal pa naj bi se udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šoljgu.

Podrobnosti o “prihodu (priletu) lovcev MiG-29  zaenkrat še niso  niti uradne niti znane”, kot navajajo Večernje novosti, ob tem pa dodajajo, da Rusi in Srbi proučujejo dva možna scenarija. Po prvem naj bi letala preletela neposredno iz Rusije v Srbijo, kar pa še ni uradno potrjeno, saj ima dogodek zelo močno politično noto. Ena od zamisli je tudi, da bi Srbijo pozdravili s priletom v vertikalnem letu. Druga možnost je, da bodo letala prepeljali z ruskimi transportnimi letali, najbrž z Il-76, kot najava neimenovani vir.

Šojgujev obisk ob tem dogodku naj bi bila tudi priložnost, da se državi dogovorita o tehničnih podrobnostih sporazuma in utemeljita prihodnje vojaško sodelovanje. Večernje novosti še navajajo, da bodo ruski strokovnjaki, ki bodo sodelovali pri nadgradnji lovcev MiG-29, ki jo bodo izvedli v Batajnici. Posel nadgradnje šestih letal so ocenili na kar 185 milijonov evrov, Srbija pa bo ob nadgradnji dobila še oborožitveni paket raket in seveda tudi rezervnih delov. V tem paketu so rezervni motorji, orodje in ostalo, kar bo omogočalo 15-letno rabo teh letal. Sporazum še predvideva gradnjo hangarjev za ta letala, ki ga bodo postavili vzdolž steze batajniškega letališča navaja vir Večernjih novosti iz srbske vlade.

Zahvaljujoč temu rusko-srbskem vojaškemu sporazumu se bo naposled uresničila želja srbskega političnega vodstva, da lastni zračni prostor nadzoruje in v primeru potrebe brani z lastno floto lovskih letal.

Piloti nadzvočnih lovcev v oblekah in kravatah

Zelo zanimiv je tudi video posnetek prvega pristanka para dvosedih  lovcev MiG-29UB na Batajnico 24. septembra leta 1987, ki so ju preleteli sovjetski piloti v kravatah! Kot navaja srbski spletni (letalski) portal tangosix, so posnetek na youtubu dobili od pilota, ki je tedaj služboval na Batajnici. Posnetek se je pojavil po skoraj  30 letih od uvedbe tega letala v vojno letalstvo nekdanje Jugoslavije, do sedaj pa sta bili s tega dogodka znani le dve fotografiji.  Prileteli so ju sovjetski piloti, ki pa – zanimivo – niso nosili letalskih kombinezonov, pač pa  so iz letal zakorakali v oblekah in v kravatah. Tudi pripadniki letalsko-tehnične sestave VL in ZO Jugoslavije so jih pričakali v civilnih oblačilih. Razlog za taka oblačila je bil povsem praktičen. Ruski piloti so se iz Beograda vračali s komercialnim letom s sovjetskim letalskim prevoznikom Aeroflot.

Do predstavitve tega posnetka je bilo moč videti le dva “prva” posnetka predstavitve novih lovcev za javnost. Ekskluzivno pravico za reportažo je seveda dobil “prvi in pooblaščeni pisec” dogajanja v JLA Miroslav Lazanski (še vedno ostaja “prvi in pooblaščeni” pisec o vojaških dogajanjih v Srbiji – pred nedavnim pa mu je sodelovanje ponudil tudi srbski premier Vučić …). Naslednji posnetek je bil s prve javne predstavitve tega letala v Beogradu na letalskem mitingu v Batajnici 15. maja 1988.

SFR Jugoslavija se je odločila za nabavo sovjetskega lovca MiG-29 v letu 1986, prvi pilot pa je bil Branko Bilbija (kasneje tudi načelnik VOC – Vojaškega eksperimentalnega centra) vojaško, ki je letel z njim že leto pred tem. Takrat je tekla izbira med letali F-16, mirage 2000 (tudi tega je letel Bilbija) ter MiG-29. Jugoslavija je postala tretje tuja in prva evropska  država (poleg ZSSR) s tem letalom v oborožitev. Pred SFRJ sta to letalo dobile Sirija in Indija.

Po priletu prvih dveh dvosedov (z evidenčnima številkama 18301 in 18302 ter uradno oznako NL-18) v septembru 1987 so istega leta dobavili še 10 enosedih MiG-29B (z evidenčnimi številkami 18101 – 110, uradna vojaka oznaka L-18), prvo serijo 22. In drugo 28 decembra 1987. Naknadno so v  aprilu leta 1988 so dobavili še 4 enosede (18111 – 114).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Prvi pristanek para dvosedih  lovcev MiG-29UB na Batajnico 24. septembra leta 1987, ki so ju preleteli sovjetski piloti v kravatah!

Povezani članki