Rusko – Natovi »manevri« nad Črnim morjem!?

by Urednik

RUSKA BOJNA LETALA SU-30 IN SU-24 UPORABLJAJO NATOVE VOJAŠKE LADJE ZA VADBENE NAPADE

Rusija nad Črnim morjem uri posadke svojih bojnih letal Su-30 in Su-24 nameščenih na Krimu, v vadbo pa »vključuje« Natovi ladji, ki sta pred dnevi zapluli vanj, poročajo ruski mediji.

Tako naj bi ruski lovci Su-30 in lovski bombniki Su-24 iz ruskih črnomorskih letalskih enot, nameščenih na Krimu, izvajale vadbene napade na Natove ladje, ki plujejo v Črnem morju, o čemer smo poročali v novički Natove ladje priplule v Črno morje na vojaško vajo.

Ruski mediji poročajo, da ruska bojna letala vzletajo z letališča Novofedorovka, približno 70 km severno od Sevastopola, ki so go zasedli lani februarja. Letala opazujejo plovbo dveh Natovih ladij v Črnem morju, ameriške USS Vicksburg (križarka z vodljivimi raketami razreda ticenderoga) in turške fregate Turgut Reis.

Pred dnevi je formacija treh Su-30 in štirih Su-24 preletavala Natovi ladji in »vadila prodornost protiletalskih sistemov«, kot je  potrdil vir v mornariški bazi v Sevastopolu, ki je govoril z rusko državno agencijo. Zanimivo pri tem je, da Rusi ne dvomijo v to, da so te obojestranske misije namenjene urjenju obeh strani, saj naj bi obe Natovi ladji v Črnem morju zagotovo izkoristili možnost plovbe za pridobivanje izkušenj v manevriranju in izvajanju izvidniških nalog v okvirih dosega svojih protiletalskih sistemov ter tudi izven tega dosega.

Ta bližnja srečanja ruskih bojnih letal z Natovimi plovili se dogajajo v zadnjem obdobju precej pogosto (na primer nedavno srečanje ruskega bombnika Tu-95 z ameriško letalonosilko USS Nimitz), morda so še pogostejša po lanskoletni ruski priključitvi Krima, ko je Rusija na letalske baze na Krimskem polotoku namestila svoja bojna letala. Lani aprila je v Črnem morju ruski Su-24 fencer izvedel nekaj precej nizkih preletov v neposredni bližini ameriškega rušilca USS Donald Cook, kar je poveljnik rušilca označil za obnašanje, ki je »provokativno in ni v skladu z mednarodnimi sporazumi«.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Natove ladje priplule v Črno morje na vojaško vajo

Vojaško ladjevje zveze Nato, vključno z bolgarskimi in romunskimi plovil, je pod vodstvom ameriških ladij zaplulo v Črno morje, kjer bodo potekale skupne pomorske vojaške vaje.

Rusija zanika “provokativen manever” lovca okoli kanadske vojaške ladje

Kanadsko obrambno ministrstvo je obtožilo Ruske letalske sile, da je eno od njihovih vojaških letal izvedlo “nepotreben provokativen” manever zelo blizu fregate HMCS Toronto v Črnem morju.

»Vojaške igre« Nata in Rusije v Črnem morju

V Črnem morju potekajo velike vojaške vaje ruske Črnomorske flote, ki so se začele sočasno s pomorsko vajo Sea Breez članic zveze Nato na istem območju.

Ruska lovska-bombnika Su-24 preletavala ameriški rušilec USS Donald Cook

Dva ruska lovska-bombnika Su-24 sta v Črnem morju 12-krat preletela nebo v bližini ameriškega rušilca USS Donald Cook.

Povezani članki