Natove ladje priplule v Črno morje na vojaško vajo

by Urednik

V NATOVI POMORSKI VAJI SODELUJETA TUDI ROMUNIJA IN BOLGARIJA

Vojaško ladjevje zveze Nato, vključno z bolgarskimi in romunskimi plovil, je v sredo 4. marca 2015 pod vodstvom ameriških ladij zaplulo v Črno morje, kjer bodo potekale skupne pomorske vojaške vaje Ameriške, Kanadske, Turške, Nemške, Italijanske, Romunske in Bolgarske mornarice.

Druga Natova stalna pomorska skupina (SNMG2) bo v Črnem morju izvajala protipodmorniške in protiletalske vojaške vaje, kot tudi branjenje pred napadi majhnih (piratskih) plovil in manevre za upravljanje ladij. Namen pomorskih vaje je tudi izboljšati kolektivno obrambo in interoperatibilnost z Bolgarsko, Romunsko ter Turško mornarico, so sporočili iz zveze Nato.

Prihod SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2) v Črno morje nadaljuje odziv ZDA in njenih zaveznic v regiji v preteklem letu – odziv na lansko priključitev Krimskega polotoka Rusiji in rusko podporo separatistov v vzhodni Ukrajini. Ameriški rušilec USS Cole je zapustil Črno morje konec februarja 2015, sedaj pa so vanj zapluli ameriška raketna križarka USS Vicksburg s spremstvom, kanadska fregata HMCS Fredericton, turška fregata TCG Turgutreis, nemški tanker FGS Spessart, italijanska fregata ITS Aliseo in romunska fregata ROS Regina Maria.

ZDA in Nato skušata z manevri pomiriti zaveznike v črnomorski regiji po priključitvi Krima Rusiji in s tem mornariške baze v Sevastopolu. Zlasti ZDA so zato povečale obiske svojih plovil v Črnem morju, ki omogoča Rusiji dostop do Sredozemskega morja in je dom Črnomorske flote Ruske mornarice.

Ameriške vojaške ladje so pred tem izvajale le občasne obiske, zadnje leto pa vstopajo v regijo skoraj vsak mesec. Rusija se je na prisotnost ameriških in Natovih vojaških ladij takoj odzvala s številčnejšimi operacijami bojnih letal Su-30 ter Su-24 na tem območju in pogostejšim patruljiranjem.

Druga Natova stalna pomorska skupina (SNMG2) je pred prihodom v Črno morje sodelovala v Natovi protiteroristični vaji Active Endeavor, ustavili so se tudi v Italiji in na Hrvaškem, skupaj s francosko letalonosilko Charles de Gaulle, ki je bila na poti v Perzijski zaliv, kjer sodeluje v vojaškem posredovanju proti Islamski državi v Iraku in Siriji.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

Povezani članki