Scholz: Nemčija bo svoja stara letala zamenjala z ameriškimi lovci F-35

by Urednik

NOVA BOJNA LETALA ZA JEDRSKO OBOROŽITEV

Nemški kancler Olaf Scholz je v svojem govoru na berlinski varnostni konferenci napovedal načrte Berlina za podpis pogodbe z ZDA o nakupu lovcev bombnikov pete generacije F-35. Po besedah ​​nemške kanclerke je ta ukrep namenjen nemški uporabi jedrskega orožja skupaj s preostalim severnoatlantskim zavezništvom, kar je zapisano v 5. členu Natovega koncepta odvračanja. V okviru tega dokumenta so vse države članice vojaško-političnega bloka dolžne braniti druga drugo.

To, da Berlin nima atomske bombe, sploh ni ovira, saj so nemška letala v primeru sovražnosti sposobna nositi ameriške jedrske konice. Ves ta čas so to nalogo odlično opravljala reaktivna letala Panavia tornado, ki so jih proizvajale Italija, Velika Britanija in ZRN (v okviru koncerna Panavia), vendar je Nemčija zaradi skorajšnjega izteka njihove življenjske dobe (že leta 2025) izrazila pripravljenost. za nakup ameriških lovcev F-35, ki bodo nadomestili njihova stara letala (tornado).


Spomnimo, Berlin se je v skladu s Pogodbo o dokončni rešitvi glede Nemčije, ki je začela veljati 15. marca 1991, zavezal, da na svojem ozemlju ne bo proizvajal ali posedoval nobenega jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja. V zvezi s tem je ZSSR konec leta 1991 umaknila vse jedrske komponente z ozemlja nekdanje Nemške demokratične republike. Vendar je treba omeniti, da to ne preprečuje, da se ameriško jedrsko orožje nahaja na ozemlju te države v okviru Natovega strateškega koncepta. Po različnih virih je v nemškem letalskem oporišču Büchel do 20 ameriških jedrskih konic.

Za zaključek velja omeniti, da se je Nemčija, namesto da bi s temi sredstvi razvila potencial svojega vojaško-industrijskega kompleksa bodisi posodobila proizvodnjo lastnih lovcev tornado, bodisi nadgradila lovce Eurofighrter typhoon za opravljanje teh nalog, raje odločila za nakup letal od ZDA. Argument, predstavljen Nemcem, ki dvomijo o smotrnosti takšnega posla, je bil, da Nemčija nima svojega letala pete generacije.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

Povezani članki