Še štirje helikopterji seahawk in dodatni oborožitveni sistemi za Grčijo

by Urednik

GRŠKA MORNARICA BO UPRAVLJALA S SKUPNO 11 HELIKOPTERJI MH-60R

Grčija načrtuje nakup dodatnih štirih helikopterjev Sikorsky MH-60R seahawk skupaj s tremi sonarji, za kar so že poleti dobili odobritev ameriškega zunanjega ministrstva.

Lockheed Martin je prejel spremembo pogodbe v višini 194 milijonov ameriških dolarjev, ki ji je dodana nedoločena postavko v višini okoli 180 milijonov ameriških dolarjev za proizvodnjo in dobavo štirih helikopterjev MH-60R seahawk in podpora v višini 13.000.804 ameriških dolarjev za dobavo treh sonarjev z nizko frekvenco grški vladi.

Nakup helikopterjev MH-60R se dogaja v času, ko Grčija zašla v globok spor s Turčijo. Leta 2019 je ameriško zunanje ministrstvo odobrilo prodajo (FMS) sedmih helikopterjev MH-60R seahawk v vrednosti 600 milijonov dolarjev Grčiji. Julija 2020 je Grčija prek tega programa podpisala pogodbo o nakupu 4 novih enot.

Helikopter MH-60R seahawk je dvomotorni večnamenski večnamenski mornariški helikopter, ki temelji na vojaškem helikopterju UH-60 black hawk in ga uporabljajo za različne naloge, vključno s protipodmorniškim bojem (ASW), bojem proti površinskim ladjam (ASUW),  iskanju in reševanju (SAR), bojnemu iskanju in reševanju (CSAR), vertikalno dopolnjevanje (VERTREP) in medicinsko evakuacijo (MEDEVAC). Predvideni zaključek pogodbe je določen za  februarja 2025.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki