Separatisti domnevno sestrelili ukrajinskega lovca Su- 27

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA UPORABLJA TUDI LOVCE MIG-29 IZ VRST UKRAJINSKIH SOKOLOV – LETALSKE AKROBATSKE SKUPINE

 

V bližini Kramatorska naj bi proruski separatisti sestrelili ukrajinsko lovsko letalo Suhoj Su-27 med posebno operacijo za ponovno pridobitev nadzora nad vojaškim letališčem, navajajo nekateri očividci.

V torek 15. aprila 2014 je Ukrajinski vojska sprožila posebno operacijo za ponovno vzpostavitev vojaškega letališča v bližini mesta Kramatorsk, ki so ga zasedli proruski separatisti v rusko govorečem vzhodnem delu Ukrajine.

V “protiteroristični operaciji” so ukrajinski vojaki izvedli helikopterski desant ob zračni podpori vsaj štirih bojnih letal. Sodelovala naj bi dva lovca Suhoj Su-27 flanker in dva lovca Su-25 frogfoot Ukrajinskih letalskih sil.

.

VIDEO: Prelet ukrajinskega lovca Su-27

Novica o sestrelitvi ukrajinskega lovca Su-27 ni potrjena, čeprav so se v javnosti znašli nekateri posnetki sestrelitve, ki pa so nastali v Siriji. Pojavilo pa se je tudi več posnetkov iz Kramatorska na katerih so ukrajinska bojna letala do zob oborožena med nizkimi preleti na relativno nizki višini. To pa pomeni, da bi lahko ta letala bila lahke tarče za usposobljene vojake s prenosnimi protiletalskimi sistemi zračne obrambne (MANPADS) ali z drugimi protizračnimi sistemi.

Nizek prelet lovca MiG-29 - Slovyansk, Ukrajina

So se pa na spletu pojavile tudi fotografije in videoposnetki nizkega preleta ukrajinskega lovca MiG-29 fulcrum s polno oborožitvijo nad proruskimi separatisti, ki so jih posneli 16. Aprila 2014.

VIDEO: Izredno nizek prelet ukrajinskega lovca MiG-29 nad separatisti v Slovyansku

Zanimivo je, da je lovec Mig-29 na sliki in v videoposnetku iz sestave akrobatske letalske skupine Ukrajinskih letalskih sil Ukrajinski sokoli (Ukrainian falcons), ki nastopajo s petimi letali MiG-29S-13 in enim dvosedim Mig-29UB. Ukrajinski sokoli so obarvani v belo, rumeno in svetlo modro barvo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, The Aviationist

.

16/04/2014

V Ukrajini so oboroženi proruski separatisti zasegli pet oklepnih vozil BTR-D in tank ter se z njimi popeljali na “zmagovalni krog” po Kramatorsku.

Povezani članki