V Kramatorsku separatisti zasegli oklepna vozila Ukrajinske vojske

by Urednik

Ukrajina: Separatisti zasegli tank in oklepna vozila Ukrajinske vojske

V Ukrajini so oboroženi proruski separatisti Ukrajinski vojski zasegli pet oklepnih transportnih vozil BTR-D in tank, nato pa se z njimi popeljali na “zmagovalni krog” skozi središče mesta Kramatorsk.

V Kramatorsku na vzhodu Ukrajine  si ukrajinske vladne sile od začetka tedna poskušajo pridobiti nazaj nadzor nad mestom.

Okoli 100 močno oboroženih moških, nekateri so nosili obrazne maske in vojaške uniforme brez oznak,  se je na zaseženih oklepnih vozilih popeljalo skozi mesto. Na prvem oklepnem transportnem vozilu BTR-D pa je vihrala ruska zastava.

Oklepniki so bili na poti v Slavyansk, upravljali pa naj bi jih proruski separatisti, kot tudi ukrajinske padalske enote, ki so se jim pridružile (v videoposnetku vidne tudi njihove zastave). Po nekaterih zapisih so se poimenovali Ljudska vojska regije Donetsk.

Več sto prebivalcev Kramatorska se je zbralo okoli konvoja, vzklikalo, mahalo in trobilo z avtomobilskimi hupami v znak podpore na poti mimo železniške postaje, ki je  nedaleč od letališča, kjer so se proruski separatisti v torek spopadli s pripadniki Ukrajinske vojske. Proruski separatisti, tako oboroženi kot tudi običajni civilisti, so blokirali izhode iz letališča v Kramatorsku, kakor tudi vse ceste naokoli. V bojih naj bi umrli vsaj trije, več pa je bilo ranjenih. Do oklepnih vozil so se uporniki dokopali verjetno z blokado cest, potem ko so se v Kijevu v torek odločili, da v Slavyansk, le nekaj kilometrov od Kramatorska, napotijo 20 oklepnih vozil in tankov ter nekaj avtobusov vojakov, ki naj bi zlomili odpor proruskih borcev. Kramatorsk so preletavali tako ukrajinski helikopterji kot bojna letala Suhoj Su-25. Nekateri prebivalci poročajo, da naj bi v torek en helikopter oz. letalo celo strmoglavil.

VIDEO: Boji v okolici letališča Kramatorsk

V času vožnje oklepnikov po ulicah je nad mestom letel ukrajinski vojaški helikopter, vendar ni nič kazalo, da bi ukrajinske oblasti ponovno poskusile prevzeti nadzor – tako nad vozili kot nad mestom.

Celoten dogodek v Kramatorsku je odgovor na napoved ukrajinskih oblasti, da bo izvedla  več “protiterorističnih operacij” s pomočjo Ukrajinskih specialnih sil. Začasne ukrajinske oblasti so proruskim vojakom na vzhodu Ukrajine dale ultimat, da zapustijo zasedena območja in odložijo orožje do ponedeljka zjutraj. Napovedali so, da bodo pripadniki Ukrajinskih specialnih sil ponovno pridobili nadzor nad zasedenimi območji in stavbami v rokah proruskih separatistov. Oblasti v Kijevu nameravajo tokrat uporabiti tudi vojsko, da bi preprečile vstop ruskih sil, kot se je zgodilo na Krimskem polotoku, je v ponedeljek dejal  začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Konvoj proruskih oklepnikov


Povezani članki