SESTRELITEV SU-24: Zakaj se je Erdogan opravičil Putinu?

by Urednik

TURČIJA SE JE OPRAVIČILA RUSIJI ZA SESTRELITEV SU-24 NAD SIRIJO NOVEMBRA 2015

Predsednik Turčije Erdogan se je nedavno opravičil ruskemu predsedniku Putinu za sestrelitev ruskega lovskega bombnika Su-24 na nebu nad Sirijo (z dne 24. novembra 2015), je sporočil tiskovni predstavnik predsednika Ruske federacije Dimitrij Peskov. Po mnenju zunanjepolitičnih izvedencev je Erdoganov korak narekovalo poslabšanje odnosov z Evropsko unijo zaradi beguncev in ekonomske posledice prekinitve odnosov z Moskvo.

Po incidentu s Su-24, ki se je zgodil 24. novembra 2015, je Turčija v zunanji politiki skušala najti prijatelje – zaveznike in pri tem izrabila nesoglasja med Evropsko unijo in Rusijo, meni Aleksej Arbatov, direktor Centra za mednarodno varnost pri Inštitutu za svetovno gospodarstvo in mednarodne odnose ruske Akademije znanosti. Arbatov še meni, da sta gospodarski in politični položaj v državi prisilila Ankaro k spremembi stališča. Finančna kriza in prekinitev odnosov z Moskvo sta namreč precej negativno vplivala na proračun Turčije. Če moramo dodati še položaj z begunci, potrebo po preprečevanju odliva migrantov v Evropo, problem s kompenzacijo Ankari (za begunce), odhod Velike Britanije iz EU, ki je povezan prav s prilivom migrantov, in odsotnost želje, da bi bila Ankara  sprejeta v EU ter kot posledico slabšanje z odnosov z Brusljem,.

Obnovitev odnosov z Rusijo bo Turčiji omogočila okrepiti varnost v regiji in rešila vrsto nerazrešenih vprašanj, s katerimi se danes sooča Turčija, meni turški politolog Hakan Aksaj. Turčija je bila tako v zadnjih pol leta izpostavljena vrsti terorističnih napadov pripadnikov delavske stranke Kurdistana, pa tudi številnim obtožbam o kršenju človekovih pravic manjšinam v državi. Kot kaže, si je Erdogan odločil zgladiti položaj vsaj na eni odprti fronti in se opravičil v želji, da bi se v doglednem času nadaljevali začeti projekti z Moskvo, meni turški izvedenec. Med te projekte pa sodi obnovitev turističnih vezi, ukinitev embarga na prodajo turških kmetijskih proizvodov Rusiji, nadaljevanje gradnje jedrske elektrarne na jugu Turčije (posel je ocenjen na 20 milijard USD), pa tudi projekta „Turški tok“. Rusija zagotovo ne bo planila v objem Turčiji, verjetno bo Moskva nekoliko zadržana in bo krenila po etapah, korak za korakom, začela pa bo z ublažitvijo konfrontacije s Turčijo, meni ruski politolog Arbatov.

Pismo turškega predsednika z opravičilom Vladimirju Putinu predstavlja politično zmago Moskve in držav, ki si želijo sodelovanja z Rusijo. Sovraštvo med državama je škodovalo Bližnjemu vzhodu v procesu saniranja položaja v regiji. Odločite  o pomiritvi z Moskvo je dozorela že pred časom in je bila kar nekaj časa predmet razprav v turškem političnem vodstvu. Nikomur namreč ni ustrezala konfrontacija v kateri turška stran ni imela prav, menijo ruski politični izvedenci.

Pomembna vloga v normalizaciji odnosov med Moskvo in Ankaro pripada Izraelu, meni vodja turškega Centra za strateške raziskave Kavkaza Hasan Oktaj. Obisk izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Moskvi bi lahko označili kot izhodiščno točko v normalizaciji odnosov med državama. Zdaj je na vrsti Ankara, najprej začetkom pogajanj z rusko stranjo o nadomestilu za družine padlih ruskih vojakov, podobno, kot je Turčija to storila z Izraelom. Normalizacija odnosov tako z Rusijo kot z Izraelom je nujno potrebna za mir in stabilnost regije, meni turški politični analitik Hakan Aksaj.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

Turki sestrelili rusko vojaško letalo Suhoj Su-24!

Rusko obrambno ministrstvo je danes dopoldne (24. november 2015) objavilo, da je bil ruski lovski bombnik Su-24 sestreljen v Siriji. Za sestrelitev letala Ruskih letalskih sil je odgovorna Turška vojska.

Povezani članki