"Severna Koreja bo ustavila jedrske poskuse, če ZDA odpovedo vojaške vaje"

by Urednik

AMERIČANOV NE ZANIMA PONUDBA SEVERNE KOREJE

Severna Koreja je v soboto 10. januarja 2015 sporočila, da je pripravljena opustiti jedrske teste, če se Združene države Amerike strinjajo, da prekličejo vsakoletne vojaške vaje z Južno Korejo, vendar pa je Washington zavrnil predlog in ga označil grožnjo.

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je zapisala, da so iz Pjongjanga ponudbo v Washington poslali v petek, potem ko so se pred dnevi pojavili ponovni pozivi po dogovoru o zmanjšanju severnokorejskih jedrskih testiranj. Severna Koreja je predlagala, da so ob začasni opustitvi skupnih vojaških vaj v Južni Koreji in njeni okolici v letošnjem letu, pripravljeni tudi sami opustiti nadaljnja testiranja jedrskega orožja.

“Demokratična ljudska republika Koreja (DLRK – Severna Koreja) je, potek ko je podala več pozivov k  ustavitvi obsežnih obrambnih urjenj s strani južnokorejskih zaveznikov, tako pripravila predlog in na nek način tudi obnovitev pogovorov med sprtimi stranmi. Vendar pa je ameriška predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki dejala, da so dogovori o jedrskih poskusih in vojaških vajah ločena vprašanja. “Izjava DLRK, ki neustrezno povezuje rutinske ameriško-korejske vojaške vaje in jedrske poskuse Severne Koreje, je implicitna grožnja,” je dejala Psakijeva novinarjem, ki potujejo z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryem po Evropi. ZDA in Južna Koreja izvajata skupne vojaške vaje že približno 40 let, je še dodala.

Psaki je ob tem dejala, da so ZDA ostale odprta za dialog s Severno Korejo in pozvala Pjongjang, naj “nemudoma preneha z vsemi grožnjami, zmanjša napetosti in sprejmejo vse potrebne korake k jedrski razorožitvi, potrebnih za nadaljevanje verodostojnih pogajanj.”

Ameriška in Južnokorejska vojska vsako leto organizirata dve večji vojaški vaji – “Key Resolve” in “Foal Eagle”, pri prvi gre za računalniško simulirano vajo, pri drugi pa usposabljanje kopenskih, zračnih in mornariških enot.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Obama bo v Indiji lahko “občudoval” palubnega lovca MiG-29K

Par ruskih palubnih lovcev MiG-29K iz flote Indijske mornarice bo pred javnostjo prvič nastopil na vojaški paradi ob Dnevu republike, kjer bo prisoten tudi ameriški predsednik Barack Obama.

“Rakete Severne Koreje lahko dosežejo celinske dele ZDA”

Južnokorejsko obrambo ministrstvo je v dokumentu zapisalo, da Severna Koreja razpolaga z balističnimi raketami, ki lahko dosežejo celinske ZDA.

Povezani članki