Obama bo v Indiji lahko “občudoval” palubnega lovca MiG-29K

by Urednik

OBAMA BO PRIČA INDIJSKI VOJAŠKI PARADI OB DNEVU REPUBLIKE

Par ruskih palubnih lovcev MiG-29K iz flote Indijske mornarice bo pred javnostjo prvič nastopil 26. januarja 2015 na vojaški paradi na indijski Dan republike, ki se odvija na bulevarju Rajpath v New Delhiju. Na slovesnosti pa bo prisoten tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki bo tako lahko verjetno prvič na lastne oči od blizu videl prelet ruskega lovca MiG-29.

Palubna lovca MiG-29K, ki predstavljata najmočnejše orožje indijske letalonosilke INS Vikramaditya, bosta za nastop zapustila svojo vzletno ploščad in na poti proti severu države v formaciji puščice (˄)  pospremila mornariško patruljno letalo P8I (Boeing P-8 poseidon). To bo sploh prvi javni nastop katerega izmed 45-ih indijskih palubnih lovcev MiG-29K/KUB, ki so jih prejeli v letu 2013.

Indija je v Rusiji kupila 45 palubnih lovcev MiG-29, od tega 37 v različici MiG-29K in 8 v različici MiG-29KUB, za potrebe vzletanja in pristajanja na letalonosilki INS Vikramaditya (prej Admiral Gorshkov) ter INS Vikrant, ki je še v gradnji. Trenutno ima Indijska mornarica v svojih vrstah šest popolnoma usposobljenih piloti, ki lahko pristanejo na krovu letalonosilke tudi ponoči.

Novi indijski palubni lovci pa ne bodo edini indijski oborožitveni sistemi ruskega izvora na proslavi, ki si jih bo lahko ogledal ameriški predsednik Obama. Tam bo tudi ruski tanki, oklepna vozila in lovci Su-30MKI.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indijska palubna lovska letala MiG-29K/KUB

Povezani članki