Severna Makedonija na vojaški misiji na Kosovu

by Urednik

TUDI VOJSKA SEVERNE MEKEDONIJE NA MISIJI KFOR

Enota Vojske Republike Severne Makedonije (ARSM) se je 17. oktobra 2020 pridružila mednarodni mirovni misiji KFOR pod vodstvom Nata na Kosovu, kar je prva vojaško napotitev vojakov te majhne balkanske države, odkar se je 27. marca letos zavezništvu pridružila kot najnovejša, 30. država članica.

Slovesnost napotitve  enote s skupaj 44 pripadniki na  šestmesečno rotacijo ARSM na sosednje Kosovo je potekala v vojašnici Ilinden v Skopju. Makedonski kontingent sestavljajo štabni častniki in varnostni vod, podprt s 5 oklepnimi večnamenskimi kolesnimi vozili M1151 (HMMWV) , ki so oboroženimi z mitraljezi M2A1 .50 (12,7 × 99 mm NATO), zatem s 4 lahkimi terenskimi vozili Land Rover defender in dvema srednjima transportnima voziloma Iveco 90,17 WM 4×4.  Makedonski kontingent bo nameščen na sedežu Kforja v Prištini in bo ščitil Regionalno poveljstvo misije zahod (RC-W) v kampu “Villaggio Italia” blizu Peći.

Prispevek ARSM za Kfor se bo postopoma povečeval do leta 2021 – začenši z naslednjo rotacijo, ki bo štela več kot 60 pripadnikov, število pa se bo še povečalo za dodatnih 100 pripadnikov poleti 2021, ko bodo zunaj ustaljenih rotacij za obdobje 9 mesecev ARSM  sodeloval v Kforju s pripadniki  Nacionalne garde Vermonta. Od poletja 2021 naj bi na misiji KFOR sodelovalo skupno približno 180 makedonskih vojakov, podčastnikov in častnikov.

V prihodnjih mesecih se bo ARSM pridružil tudi misiji EU za usposabljanje pod vodstvom Francije v Srednjeafriški republiki (EUTM RCA), hkrati pa nadaljeval sodelovanje v vojaški operaciji Evropske unije za krizno upravljanje Evropske unije (EUFOR) v operaciji Althea v Bosni in Hercegovini ter začasne sile Združenih narodov (UNIFIL) v Libanonu.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD Severne Makedonije

Povezani članki