Sirski uporniki čakajo na rakete ruske in kitajske proizvodnje

by Urednik

SAVDSKA ARABIJA ŽELI OBOROŽITI SIRSKE UPORNIKE Z RUSKIMI IN KITAJSKIMI RAKETNIMI SISTEMI

Savdska Arabija je zgrožena nad neuspehom drugega kroga pogajanj med sirsko oblastjo in sirsko opozicijo slednji že ponudila, da sirske upornike opremijo s prenosnimi protiletalskimi in protioklepnimi oborožitvenimi sistemi.

Savdska Arabija naj bi se s Svobodno sirsko vojsko (FSE – Free Syrian Army) že dogovorila, da sirske upornike oskrbijo s protiletalskimi (MANPADS)   in protioklepnimi raketnimi sistemi ruskega ter kitajskega izvora.  Vendar pa naj bi ZDA nasprotovale oboroževanju uporniške Svobodne sirske vojske  s protiletalskimi raketami, saj se bojijo, da bi lahko prišle v roke skrajnih militantnih skupin, poroča The Wall Street Journal. Znano je namreč, da na strani sirskih upornikov, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Assada, sodeluje več islamističnih frakcij, ki so povezane z al Kaido.

Savdska Arabija je sirskim upornikom ponudila kitajske prenosne protiletalske raketne sisteme (najverjetneje FN-6 z dosegom do 6 km) in ruske protitankovske prenosne vodene izstrelke (najverjetneje 9K113 konkurs z dosegom do 4 km). Z njimi naj bi oskrbeli upornike na jugu Sirije, nove rakete pa naj bi spreobrnile razmerje moči v sirski državljanski vojni.

Ruski prenosni protitankovski raketni sistem 9K113

Ruski in ameripki vojaki ob protitankovskem raketnem sistemu 9K113

Vodja sirske politične opozicije je dejal, da še ne vedo, koliko raketnih sistemov bodo dobili, vendar da so količine znatne. Oborožitveni sistemi naj bi že čakali v skladiščih v Jordaniji in Turčiji, od koder naj bi jih iz severa in juga dostavili v Sirijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki