Španija naročila 20 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

ŠPANIJA POSODABLJA SVOJO FLOTO BOJNIH LETAL

Natova agencija za upravljanje lovcev eurofighter in tornado (NETMA) je podpisala pomembno pogodbo za nakup 20 letal Eurofighter tyohoon zadnje generacije.

Naročilo, znano kot program Halcon, bo zajemalo dobavo flote lovskih letal, opremljenih z radarjem E-Scan (za elektronsko skeniranje). Naročilo sestavlja 16 enosedežnih in 4 dvosedežnih letal, ki bodo nadomestili floto F/A-18 hornet enote Letalskih sil Španije, nameščene na Kanarskih otokih.

S to pogodbo se bo španska flota lovcev Eurofighter typhoon povečala na 90 letal. S prvo dobavo v letu 2026 bodo ta nova letala okrepila in umestila lovsko floto španskih letalskih sil z najsodobnejšimi lovskimi letali, razvitimi v Evropi, ter zagotovila industrijsko dejavnost do leta 2030.

»To dodatno naročilo krepi zavezanost Španije ne le Eurofighterju, temveč tudi njegovemu razvoju in industrijskemu okolju. Stranki bi se rad zahvalil za njeno trdno stališče glede evropske obrambe v času največjih potreb,« je dejal Mike Schoellhorn, izvršni direktor Airbusove divizije za obrambo.

Nakup v vrednosti 2,043 milijarde evrov je odobril španski ministrski svet 14. decembra 2021 in vključuje letala, motorje, simulator in potrebne podporne storitve.

Španske letalske sile od leta 2003 uporabljajo eurofighterje iz letalskih baz Morón (11. krilo) in Albacete (14. krilo), ki varujejo ozemlje Španije in igrajo ključno vlogo v središču Nata v različnih misijah nadzora zračnega prostora na Baltiku in v zadnjem času v regiji Črnega morja. S prihodom teh novih letal bo Španija opremila z lovci Eurofighter typhoon svojo  tretjo bazo in sicer Gando na Kanarskih otokih, kjer domuje 46. letalski polk.

Španske letalske sile imajo v svoji floti 70 lovcev typhoon in 72 lovcev F/A-18 hornet.

Španski eurofighterji so sestavljeni na Airbusovi španski lokaciji Getafe, ki omogoča več kot 20.000 neposrednih in posrednih delovnih mest samo v Španiji. V proizvodni proces so vključena glavna državna obrambna in tehnološka podjetja. Airbus je sodeloval tudi s Centrom za oborožitev in eksperimentalno logistiko (CLAEX) španskih letalskih sil, da bi naredil različne modifikacije, kot je implementacija novega programskega paketa CM02+ za prvo serijo eurofighterjev. Velika taktična izboljšava, ki jo ponuja ta programska oprema, je nova zmogljivost za samodejno vodenje orožja zrak-zemlja, dosežena po integraciji namerilne enote Litening-III. Uvedene so bile tudi dodatne zmogljivosti zrak-zrak in zrak-zemlja, skupaj z izboljšavami komunikacijskih sistemov.

Eurofighter je največji evropski obrambni program, ki vključuje štiri osrednje države: Veliko Britanijo, Španijo, Nemčijo in Italijo. Poleg svojih tehnoloških zmogljivosti zagotavlja več kot 100.000 delovnih mest v Evropi. Do danes je program Eurofighter zabeležil 681 naročil letal za 9 držav po vsem svetu.

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter

Povezani članki