Špansko vojaško letalo nad Estonijo pomotoma izstrelilo raketo

by Urednik

INCIDENT LETALSKIH SIL ZVEZE NATO V BLIŽINI RUSKE MEJE

“Špansko letalo Eurofighter typhoon, nameščeno v Litvi, je (pomotoma) izstrelilo raketo, ki ni povzročila škode,” so zapisali na španskem obrambnem ministrstvu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Incident se je zgodil v torek, 7.8.2018, popoldne nad območjem jugozahodne Estonije, kjer so vaje dovoljene, so navedli. “Raketa zrak-zrak ni zadela nobenega letala,” so še izpostavili.

Raketa tipa AIM-120 AMRAAM z 10 kilogramsko bojno konico ima sicer vgrajen sistem za samouničenje v primerih tovrstnih incidentov, lahko pa bi zadela ob tla. Estonska vojska z več helikopterji še vedno išče raketo, tamkajšnji mediji pa poročajo, da je v tisto popoldne močno počilo, kar naj bi nakazovalo, da se je raketa morda samouničila.

Estonski premier je na socialnih omrežjih obžaloval dogodek: “Hvala bogu, da ni bilo človeških žrtev,” je poudaril. “Prepričan sem, da bodo naše obrambne sile v sodelovanju z zavezniki identificirale vse okoliščine dogodka in storile vse, da se kaj takšnega ne bi ponovilo!”

Prav tako je tudi špansko obrambno ministrstvo je uvedlo preiskavo, da bi ugotovili natančen vzrok ponesrečene izstrelitve rakete AIM-120.

Do konca preiskave bodo španska letala prizemljena, njihove naloge pori nadzoru baltskega zračnega prostora pa bodo prevzeli portugalski prestrezniki, še navaja estonsko obrambno ministrstvo, sporočilo pa povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Na španskem ministrstvu pa so pojasnili, da bil par španskih lovcev Eurofighter typhoon s parom francoskih lovcev mirage 2000 na skupni vaji. Po incidentu so se letala vrnila v letalsko bazo v Siauliaiju na severu Litve, kjer so nameščena. Njihova naloga je nadzor zračnega prostora baltskih držav, saj slednje nimajo svojih vojaških letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter

 

Povezani članki