Srbija bo posodobila letala J-22 orao pred G-4 super galebi

by Urednik

ZA SRBIJO PRIORITETA MODERNIZACIJA JURIŠNIKA J-22 ORAO

Srbski obrambni sistem je odločil (z 99 odstotno zanesljivostjo), da bo posodobitev jurišnika J-22 orao (orel) dobila prednost pred posodobitvijo šolsko-bojnega letala G-4 super galeb (G-4M).

Novico je sporočil dr. Bojan Zrnić, načelnik Uprave za obrambne tehnologije Ministrstva za obrambo Srbije na svoji predstavitvi v sklopu seminarja Ministrstva za obrambo Srbije, posvečenem mednarodnemu vojaškemu sodelovanju in varnostnim izzivom v Zrenjaninu, za spletno stran tangosix.  Sicer bodo super galeba po načrtih v okviru večletnega projekta posodobili, vendar je postala prioriteta modernizacija jurišnika J-22 orao.

Zrnić je odločitev argumentiral z drugačno interno dinamiko, zaradi katerih se je spremenila percepcija nekaterih trenutnih bližnjih potreb v smislu operativnih sposobnosti. Tako so v obrambnem sistemu Srbije prišli do sklepa, da v tem trenutku bolj potrebujejo posodobljenega orla za podporo kopenskim silam kot platformo za delovanje z razdalje. Glede na to, da je potreben tehnološki proces, ki ga morajo opraviti, zelo podoben (kot na G-4M), naj bi bili bližjo odločitvi o začetku posodobitve orla.

Zrnič je še dodal, naj slednje ostane kot njegovo osebno mnenje. Čeprav odločitev še ni bila sprejeta, pa je 99 odstotno zanesljivo, da bo najprej na vrsti jurišnik, prav zaradi podobnega tehnološkega postopka. Super galebu bodo dodali zmanjšani komplet, ne pa tako podrobno razdelan posodobitveni paket oborožitve, kot na posodobljenega orla. Posodobitev orla vključuje tudi razvoj novih letalskih oborožitvenih sredstev za možnost tako imenovanega “stand-off” delovanja (izven območja dosega protiletalske obrambe).

Vojaško-tehnični inštitut srbske vojske je po analizah strukture, da je možno povečanje življenjske dobe letal J-22 do 40 let. Sicer pa bodo analizirali zgradbo vsakega letala posebej, odločitve pa bodo sprejemali za vsako letalo posamično in ne za celoto serijo naenkrat. Po zdajšnji – precej zanesljivi – presoji naj bi življenjsko dobo večine letala (J-22) podaljšali še za dodatnih osem let, torej skupaj 48 let, kar po mnenju strokovnih krogov opravičuje celoto posodobitev letal J-22, še meni Zrnić.

In namesto zaključka: orel nikoli ni bil najbolj posrečen projekt (tudi če izključimo “nesrečno” partnerstvo z Romuni pri tem projektu) in je povzročal vrsto preglavic: od “podhranjenosti” pogonskega sistema (ki so ga skušali izboljšati z dodajanjem komore za dodatno zgorevanje, bolj kot ne pa so povečanje potiska izničili s povečanje mase letala). Verjetno bi se našla na trgu tudi boljša – učinkovitejša in cenejša – rešitev: npr. nakup (čeprav tudi že ostarelih) Su-25, kar bi verjetno ne stalo več, kot bo posodobitev. Ob tem naj omenimo še težave pri izstreljevanju samovodenih raket z nosilcev pod krili zaradi same visokokrilne konstrukcije letala. Dejansko pa bi bolj kot kaj drugega potrebovali zmogljivejša motorja (v času nastanka  je proizvajalec Rolls Royce pač prodal Jugoslaviji in Romuniji licenco za motorje, kakršne so pač prodajali vzhodnim državam, ki bi potem orlu omogočala tudi dodatno opremljanje z novo avioniko ter oborožitvenimi in namerilnimi sistemi. Res pa je, da s takšnimi posodobitvami zaposlujejo lastno letalsko industrijo in ohranjajo strokovno jedro – inženirski tim (kar pa je včasih največ vredno … ).

Super galeb je po drugi strani precej bolj posrečena konstrukcija in v strokovnih krogih velja za najboljši dosežek nekdanje jugoslovanske letalske industrije. Zaradi dokazanih kvalitet verjetno tudi (še) ne potrebuje takojšnje modernizacije in je v tem procesu pristal na “drugem mestu”. Vsekakor pa bo, če bo uspešna, modernizacija kar velik podvig srbske letalske industrije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki