Srbija kupuje kitajska brezpilotna letala

by Urednik

Srbija namerava kupiti večje število brezpilotnih letal, ki jih naj bi uporabljala tako za izvidniške kot tudi ofenzivne naloge, novico pa je med obiskom v Pekingu potrdil tudi Nenad Miloradović, pomočnik srbskega obrambnega ministra Vulina.

Vojska Srbije si želi brezpilotno letalo, ki bo zmožno izvajati dnevne in nočne izvidniške naloge, kot tudi uporabljati lasersko vodene rakete za napade na sovražnikove položaje.

Miloradović je svojo izjavo podal le en dan zatem, ko so srbski mediji poročali, da bo Srbija kupila skupaj šest brezpilotnih letal, vključno z dvema kitajskima letalnikoma Chengdu wing loong II.

Vendar pa Miloradović zavrača potrditev nakupa omenjenega kitajskega letalnika. Sporazum, ki sta ga Srbija in Kitajska pred dnevi sklenili, pa vključuje sodelovanje (letalskih) industrij obeh držav in prenos kitajskih tehnologije na Srbijo.

“Prenos tehnologije bi srbski vojaški industriji omogočil integriranje kompleksnih elektrooptičnih sistemov v doma razvita brezpilotna letala. S tem bi pridobili zmogljivosti za nadzor iz zraka nad bojiščem tako podnevi kot ponoči, zmožnost posredovanje ciljnih koordinat in zagotavljanje artilerijskega nadzora ognja ter za usmerjanje lasersko vodenih bomb in raket, ki se izstrelijo iz kopenskih sistemov ali bojnih (brezpilotnih) letal,” je sklenil Miloradović. Prvi (kitajski) brezpilotniki naj bi v Srbiji vzleteli v letu 2019.

Pripravil: Igor Božinovski

Povezani članki