Srbija o novih helikopterjih H145M

by Urednik

PODROBNOSTI NAROČILA 11 HELIKOPTERJEV IZ LETA 2021

Zadnje naročilo Srbije iz leta 2021 za dodatnih 11 helikopterjev Airbus H145M obsega sodobnejše verzije, ki ima nov sistem glavnega rotorja s petimi kraki, ki je na voljo za ta tip helikopterja, je konec maja na spletni strani objavilo srbsko obrambno ministrstvo.

Objava je dejansko potrdila, da bo Srbija druga država po ameriški vojski (septembra 2021 je prejela svoje prve helikopterje UH-72B lakota), ki je naročila vojaško konfiguriran helikopter H145M s petkrakim glavnim rotorjem. Ministrstvo za obrambo Srbije je tudi sporočilo, da so se predstavniki srbskega obrambnega ministrstva in vojske udeležili streljanja iz helikopterja H145M s protitankovskimi vodenimi raketami 5. generacije (ATGM) Rafael Advanced Defense Systems spike ER2 (Extended Range 2) z 16 km dosega. Streljanja na poligonu Cincu v Romuniji so se udeležili tudi predstavniki severnomakedonske vojske.

Poleg sistema glavnega rotorja s petimi kraki, ki ponuja boljšo manevriranje in večjo nosilnost, bodo novi srbski helikopterji H145M dobavljena z orožnim sistemom Airbus HForce H3, ki omogoča uporabo vodenih raket. To bo Srbijo spremenilo v drugega znanega uporabnika tega orožnega sistema za Madžarsko, ki ga ima na svojih H145M. Srbsko letalstvo in zračna obramba (Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovna Odbrana, RV i PVO) že upravlja s 5 helikopterji H145M – dva od teh (14501 in 14502) nosita lokalno vojaško oznako H-50A in sta prilagojena za naloge iskanja in reševanja (SAR) (za katerega so opremljeni s senzorji FLIR Star Safire 380HDc in reflektorji Trakka A800), preostali trije (14503, 14504 in 14505) so bojno konfigurirani in opremljena s sistemom HForce H1, z lokalno oznako H-50B.

V skladu s sporazumom iz leta 2021 za 11 novih H145M bi Srbija svoje tri H-50B nadgradila do standarda HForce H3, za kar jih bodo opremeili s sistemom Wescam MX-15D EO/IR za označevanje ciljev in namerjanje, ki je idealen za prikrite srednje višine, misije nadzora, izvidništvo in pridobivanje podatkov o ciljih. Poleg zanimanja za oborožitev svojih H145M z izraelskimi vodenimi protioklepnimi raketami ATGM spike LR2 se Srbija in Airbus dogovarjata tudi o integraciji novega tako srbskega kot tujega orožja na helikopter H145M, o potencialnem povečanja oklepne zaščite in razvoju zmogljivosti za transport robotskih bojnih platform.

Štiri Airbusove helikopterje H145M uporablja tudi Srbsko ministrstvo za notranje zadeve (YU-ICE, YU-MED, YU-MUP in YU-SAR) in ima naročene še tri dvomotorne srednje velike težke Airbusove helikopterje H215 super puma. Prvi H215 (ki bo dobil registracijo YU-VIP) je že izdelan v VIP konfiguraciji in trenutno prestaja tovarniško testiranje v Franciji. Helikopter, opremljen z aktivnim samozaščitnim sistemom Hensoldt, pričakujejo v Srbiji julija, naslednje leto pa mu bosta sledila še dva večnamensko konfigurirana  helikopterja v maskirnih barvah.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum, Igor Božinovski

Povezani članki