Srbija želi svoje lovce MiG-29 posodobiti z rusko pomočjo

by Urednik

BODO SRBSKE LOVCE MIG-29 MODERNIZIRALI V RUSIJI?

Srbija se zanima za posodobitev svojih lovcev MiG-29 ob ruski pomoči, je sporočil Sergej Kolnikov, direktor ruske družbe za proizvodnjo letal MiG. Že prej je ruski proizvajalec podpisal pogodbo o posodobitvi indijskih lovcev MiG-29.

Korotkov je še dodal, da Srbija tačas išče možnosti za financiranje projekta posodobitve. Prav tako naj bi se za posodobitev lovcev MiG-29 zanimalo še nekaj vzhodnoevropskih držav, saj naj bi bila cena modernizacije zanje ugodna.

Posodobitev MiG-29 zajema dve fazi, prva je popravilo letala, sledi pa posodobitev sistemov in opreme, s katerimi letalo pridobi nove zmogljivosti, nekoliko pa se spremeni tudi zunanji izgled letala. Ruska korporacija za proizvodnjo letal je od leta 2009 vključena v Združeno korporacijo za proizvodnjo letal, trenutno pa imajo za skupaj 2 milijardi dolarjev naročil za letala. Najštevilčnejša je proizvodnja palubnih izvedenk lovca MiG-29K/KUB za vojni mornarici Indije in Rusije ter večnamenskih lovcev MiG-29SMT za rusko vojno letalstvo.

Zanimivo je, da naj bi Srbi modernizirali lovce MiG-29 (skupaj 5), ki izhajajo iz nakupa konec osemdesetih let, ko jih je kupila še nekdanja skupna država Jugoslavija. Ti oborožitveni sistemi začuda nikoli niso bili obravnavani v sklopu vprašanj v zvezi z nasledstvenimi vprašanji. Resda pa se o tem krešejo iskre (v zadnjem obdobju) tako med Hrvaško in Srbijo kot Črno Goro in Srbijo. Slovenije pa to vprašanje (menda) nikoli ni zanimalo…

Pripravil: B. Knific

SORODNE NOVICE:

Srbija od Črne gore zahteva letala in helikopterje

Srbija zahteva nazaj črnogorska letala Soko G-4 super galeb, Utva-75, helikopterje Soko SA 341/342 gazela (izdelani po licenci Aérospatiale gazelle) in Mil Mi-8.

Srbija nima denarja za nakup novih sistemov za Srbsko vojsko

Srbska vojska bo v letu 2015 upravljala s proračunom v višini 55 milijard dinarjev (555 milijonov USD), od tega pa bo le 3 milijarde dinarjev (30 milijonov USD) namenjeno za novo orožje in opremo.

obisk letalskega salona MAKS 2015

VIDEO: Lovec MiG-29 iz flote Srbskih letalskih sil

 

Povezani članki