Srbsko letalstvo preizkuša novo vodeno raketo VRVZ-200 zrak-zemlja

by Urednik

MODERNIZACIJA SRBSKIH JURIŠNIH LETAL J-22 ORAO IN NOVA OBOROŽITEV

Srbski podpredsednik vlade in obrambni minister Nebojša Stefanović je 10. decembra 2020 obiskal letalsko bazo “Polkovnik pilot Milenko Pavlović” v Batajnici, kjer pripadniki ministrstva za obrambo in srbske oborožene sile preizkušajo novo vodeno raketo zrak-zemlja VRVZ-200 za jurišno letalo Soko J-22 orao (orel).

Srbski obrambni minister Stefanović je ob obisku Batajnice dejal, da v naslednjih dveh letih načrtujejo nadaljevanje modernizacije letala orao. Načrtujejo s sodobno opremo opremiti 12 “orlov“, da bodo pripravljeni na delovanje v eskadriljah srbskih letalskih sil (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije). Serijska proizvodnja raketo zrak-zemlja VRVZ-200 bi se lahko pričela že v naslednjih 12 mesecih. Ob tem je Stefanović dejal, da je nova raketa plod znanja domačih inštitutov in znanja ter bo uporabljena kot ena ključnih oborožitev posodobljenih letal J-22 orao.

Že 11. novembra 2020 pa se je v srbskih letalskih silah zgodila prelomnica, potem ko je prvi samostojni let z letalom J-22 orao izvedla stotnica Ana Perišić in postala prva ženska pilotka v zgodovini srbskih oboroženih sil, ki je letela z bojnim letalom. Let je bil izveden iz vojaškega letališča Morava v Ladjevcih, pilotka Perišićeva pa pripada 241. lovsko-bombniške eskadrilji 98. letalske brigade Vojske Srbije.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki