Srbsko ”UAV” sodelovanje s Kitajsko

by Urednik

KITAJSKA BREZPILOTNA LETALA ZA VOJSKO SRBIJE

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med taktično vajo sil notranjega ministrstva Srbije “Povratak 2019” (Vrnitev 2019), ki je potekala 7. septembra na poligonu Nikinci, približno 45 km zahodno od Beograda, napovedal veliko okrepitev vojaškega in tehnološkega sodelovanja Srbije z Ljudsko republiko Kitajsko na področju brezpilotnih letal (UAV).

“Tri Kitajske baterije s 6 ali 9 UAV, ki jih je mogoče dvigniti v zrak na različne načine,  bomo kupili od Kitajske, kar je začetek našega poglobljenega sodelovanja s Kitajsko,” je dejal Vučić in sporočil, da se oboroženi UAV z veliko uničevalno močjo in bodo Srbiji dobavljeni v 6 mesecih.

Med njegovim govorom je bil na vaji prisoten tudipodpredsednik Centralne vojaške komisije Ljudske republike Kitajske, Vučić pa je prav tako poudaril pomen prenosa kitajske tehnologije v Srbijo in razkril, da s pomočjo kitajske tehnologije Srbija razvija avtohtoni večnamenski brezpilotnik pegaz (Pegasus).

“Brezpilotniki pegaz so bili kmalu opaženi v nebu in bodo sprva neoboroženi in služili za opazovanje terena in pošiljanje potrebnih podatkov, kasneje pa tudi oboroženi,” je v govoru pojasnil Vučić.

Srbska nabava kitajskih letal je bila prvič napovedana že septembra 2018, ko so številni beograjski mediji poročali, da bo Srbija, med drugimi brezpilotniki, kupila tudi oborožene zrakoplove Chengdu Aircraft Industry wing loong II zza letenje na velikih višinah in z veliko avtonomijo (MALE).

Srbski uradni predstavniki neradi razkrivajo brezpilotnikov, jih bodo nabavili in uporabili kot tehnološko osnovo za avtohtone brezpilotnike pegaz, vendar ne skrivajo, da na bi prav v sklopu  vojaškega sodelovanja med Srbijo in Kitajsko slednja pomagala Srbiji pri konstrukciji povsem novih brezpilotniki z zmogljivostjo srednjega dosega, pri čemer se bodov končni fazi osredotočili na oborožene brezpilotnike.

Pripravil: Igor Božinovski

 

Povezani članki