Strmoglavil lovec Su-27 iz akrobatske letalske skupine Ruski vitezi

by Urednik

TRAGIČEN JULIJ ZA VOJAŠKE AKROBATSKE LETALSKE SKUPINE

Pred dnevi je v bližini Moskve v gozd strmoglavil ruski lovec Suhoj Su-27 iz vrst ruske vojaške akrobatske letalske skupine Ruski vitezi, pilot pa nesreče ni preživel.

Ruski lovec Su-27 je strmoglavil 9. junija 2016, okoli 10. ure po lokalnem času, po nastopu (preletu) letalske akrobatske skupine Ruski vitezi na ob otvoritvi spomenika ruskih letalcev v vasi Ashukino v okrožju Pushkin v moskovski regiji. Nesreča se je zgodila med povratkom skupine v letalsko oporišče, letalo pa je strmoglavilo v gozd, približno 2 km od vasi Muranovo. Truplo pilota so našli med razbitinami letala, kar priča o tem, da se mu ni uspelo katapultirati iz letala pred trkom s tlemi.

Rusko obrambno ministrstvo , skupina Ruski vitezi je del Ruskih letalskih sil, še proučuje vzroke za nesrečo. Tragični dogodek pa lahko pomeni tudi konec letenja oz. zadnji nastop z večnamenskimi lovci Suhoj Su-27 za Ruske viteze. Skupina bo namreč že v najbližji prihodnosti začela leteti s precej sodobnejšimi lovci Su-30SM. Piloti že zaključujejo teoretični del usposabljanja prešolanja na nove lovce, sledilo pa bo praktično urjenje –  kohezije letenja skupine, čemur naj bi še letos sledil prvi nastop (več: Ruski vitezi odslej s supermanevrskimi lovci Su-30SM).

Nesreča lovca Su-27 iz vrst Ruskih vitezov se je zgodila le teden po dveh nesrečah ameriških letalskih akrobatskih skupin, ko je letalo F-16 iz skupine Thunderbirds strmoglavilo v bližini Colorado Springsa (pilot je preživel nesrečo), na isti dan pa je lovec F/A-18C hornet iz skupine Blue Angels strmoglavil med trenažnim poletom v Tennesseeju, nesreča pa je bila za ameriškega pilota usodna (več: Nesreči lovcev akrobatskih skupin Thunderbirds (F-16) in Blue Angels (F/A-18)).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki