Švedi predstavili gripna na zagrebškem Plesu

by Urednik

PREDSTAVITEV LOVCA JAS-39 GRIPEN NA HRVAŠKEM

Prejšnji teden so na zagrebškem letališču pripadnikom Hrvaškega vojnega letalstva in zračne obrambe večnamensko predstavili bojno letalo JAS-39 gripen. Na Hrvaškem se namreč mrzlično odločajo o nakupu bojnega letala, odločitev pa naj bi sprejeli do konca letošnjega leta. V sklopu predstavitev so na vojaškem delu zagrebškega letališča Pleso predstavili švedskega gripna, bojno letalo 4. generacije, ki ga z nekaterimi izboljšavami opremijo še vsaj z enim +.

Skupina strokovnjakov se odloča med več možnostmi in ena teh (po mnenju hrvaške letalsko-vojaške stroke tudi najboljša) je prav švedski enomotorni večnamenski lovec. Bojno letalo gripen je priletelo z Madžarske, kjer jih uporabljaj ože vrsto let, med drugim tudi v okviru  t.i. ”Air Policinga” za nadzor slovenskega zračnega prostora (skupaj z Italijani). Predstavitev na Plesu je potekala na zahtevo švedskega proizvajalca.

Kot je ob tej priložnosti izjavil hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, si Hrvaška želi konkretnih izkušenj uporabnikov. Pred tem se je skupina hrvaških strokovnjakov mudila v Izraelu in v Romuniji, ki uporabljata prav tako enomotorna večnamenska bojna letala F-16, te dni pa bodo obiskali tudi Madžarsko in Češko, ki uporabljata švedske gripne. Kandidaturo za dobavo letala je napovedala tudi Južna Koreja, ki je Hrvaški ponudila, naj prouči možnost dobave teh letal (zasnovanih na Lockheed Martinovih F-16, Južnokorejci pa so pri konstruiranju tega letala tesno sodelovali z ZDA). Kot jen še povedal,  je Hrvaška odločitev o nabavi bojnih letal odlašala petnajst let, zdaj pa po njegovem za to ni več časa. Direktor Gripen Hrvaška Pierre Gauffin ni mogel nič konkretnega povedati o ceni letal, saj naj bi Hrvaško vojno letalstvo namreč še ni podalo zahtev po številu in opremi, da bi lahko govorili tudi o ceni.

Na predstavitvi gripna na zagrebškem Plesu je bil tudi naš sodelavec Antonio Prlenda, ki nam za junijsko številko revije Obramba pripravlja obširnejšo predstavitev tega dogodka in nasploh postopka izbire novega hrvaškega bojnega letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Saab

Povezani članki