Švedska bo zaradi ukrajinske krize pospešila nakup lovcev JAS-39 gripen E

by Urednik

ŠVEDSKA NAMERAVA KUPITI GRIPNE KLJUB DRAŽJI PROIZVODNJI 

Švedska namerava čim prej kupiti 60 lovskih letal Saab JAS-39E/F gripen, na to odločitev pa odločilno vpliva ukrajinska kriza. Švedska vlada je še do pred nekaj tednov nazaj nakup pogojevala s tujim naročilom nove generacije gripnov, z željo da bi v njihovo proizvodnjo (predvsem stroške) bila vključena še katera druga država.

Ko je že vse kazalo, da bo po majskem referendumskem nasprotovanju Švicarjev za nakup 22-ih lovcev JAS-39 gripen E/F v vrednosti okoli 3,4 milijarde dolarjev proizvodnja tega projekta prestavljena za nekaj let, pa je švedska obrambna ministrica Karin Enström v nagovoru pred prihajajočimi volitvami (14. septembra 2014) dejala: “Razvoj mednarodnih odnosov in ukrajinske krize poudarjajo potrebo po nakupu nove generacije švedskih lovcev. Prav tako bodo (nova letala, op.p.) zagotovila našo varnost in obrambo v prihodnje.”

Na švedskem kanalu SVT so predstavil podatke, ki kažejo, da naj bi se v tem primeru cena novega gripna približala 100 milijonov USD. Saabovega lovca JAS-39 gripen E so še pred meseci ponujali po 40-60 milijonov USD. Pričakuje se, da se bo dobava 60 lovskih letal JAS-39E Gripen končana do leta 2018. Švedske letalske sile (Flygvapnet) imajo v svoji floti 88 lovcev gripen, od tega 70 enosedežnih locev JAS-39C in 18 dvosedežnih JAS-39D gripen. V rezervi pa imajo še dodatnih 52 letal, od tega so 14 letal JAS-39 C/D gripen dali v najem Češki, 14 letal Madžarski, še 24 pa jih skladiščijo – od naj bi jih šlo 10-12 v najem Braziliji do dobave nove različice gripen E/F, za 8-12 letal pa se zanima Slovaška. Slovaška s Češko načrtuje skupno obrambo nekdanjega češkoslovaškega zračnega prostora, ravno v začetku septembra 2014, pa so podpisali pogodbo za ustanovitev skupnih letalskih sil.

Prototipni lovec JAS-39 gripen NG

Švedi so sicer decembra 2013 podpisali pogodbo z Brazilijo v vrednosti 5,5 milijarde USD za nakup 35-ih lovcev JAS-39 gripen E (projekt FX-2). Švedska je do dobave novih gripnov ponujala Brazilskim letalskim silam v najem 12 letal JAS-39C/D gripen (od tega dva dvoseda D) iz odvečnih zalog Švedskih letalskih sil. Brazilija je pogodbo že podpisala, vendar so jo konec avgusta 2014 preklicali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Slovaške letalske sile bodo najele lovce JAS-39 gripen

Slovaške letalske sile bodo dobile 8-12 najetih švedskih lovskih letal Saab JAS 39 C/D gripen, z njimi pa bodo nadomestili staro floto lovcev MiG-29.

Saab z lovcem gripen noče sodelovati na danskem razpisu

Švedsko obrambno podjetje Saab se je odločilo, da ne sodeluje na 3,6 do 5,4 milijard USD vrednem razpisu Danske vojske za do 30 večnamenskih bojnih letal, saj naj bi zmagal F-35 JSF.

Baltske države bi lahko kupile švedske lovce gripen

V času ukrajinske krize priložnost za prodajo svojih lovcev JAS-39 gripen vidi tudi švedsko podjetje Saab, ki ki letalo ponuja tudi baltskim državam, kot tudi Belgiji, Danski in Finski.

Švicarji na referendumu proti nakupu lovcev JAS-39 gripen

Na nedeljskem referendumu o nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E v vrednosti 3,1 milijarde frankov za Švicarske letalske sile je 53,4 % volivcev glasovalo proti.

Povezani članki