Švedska z novo ponudbo Hrvaški za dobavo lovcev JAS-39 gripen

by Urednik

BO HRVAŠKA IZBRALA ŠVEDSKA LOVSKA LETALA GRIPEN?

Švedska vlada je 9. septembra 2020 skupaj s predstavniki podjetja Saab in švedske Uprave za obrambne materiale (FMV) predložila Hrvaški predlog za dobavo 12 novih lovskih letal JAS-39 gripen C/D.

Švedska je tokrat pri ponudbi lovcev gripen naredila še korak več in Hrvaški ponudila tudi prenos znanja ter obrambnih tehnologij, kot tudi ustanovitev regionalnega letalskega servisnega centra na Hrvaškem. To bi po besedah Jonasa Hjelme, vodje letalskega sektorja pri Saabu, razvilo dolgoročno sodelovanje z lokalno obrambno industrijo in akademskim sektorjem ter ustvarilo približno 500 visokotehnoloških delovnih mest na Hrvaškem.

Hrvaške letalske sile imajo v svoji floti 12 lovcev MiG-21, že več let pa se spogleduje z nakupom novih letal, tudi zaradi krepitve Srbskih letalskih sil z novimi oziroma dodatnimi lovci MiG-29. Hrvaška že nekaj let preučuje možnosti nakupa tako švedskih lovcev JAS-39C/D gripen kot ameriških F-16. Slednje so jim, rabljene v modernizirani različici F-16 barak (F-16C/D block 40), pred štirimi leti ponudili Izraelci, vendar je (neuradno) prišlo do zapletov, zaradi nestrinjanja ZDA s prodajo (rajši naj bi jim ponudili lastne rabljene modernizirane različice). Po nekaterih ocenah naj bi vsak gripen stal Hrvaško okoli 70 milijonov dolarjev, okoli 20 let star F-16 pa okoli 25 milijonov dolarjev.

Pripravil A. Knific, foto: Saab

 

Povezani članki