Švicarji ponovno v nakup bojnega letala

by Urednik

NAKUP NOVIH LOVCEV IN SISTEMOV ZRAČNE OBRAMBE


Švicarska agencija za obrambne nakupe Armasuisse je poslala zahtevo za predloge – ponudbo proizvajalcem letal rafale, F-35, F/A-18 super hornet in Eurofighter typhoon, odločanje pa bo steklo v avgustu 2020.

10. januarja 2020 je nosilec projekta  Armasuisse vladnim organom treh držav, iz katerih izhajajo štirje potencialni dobavitelji: Nemčija (Airbus Eurofighter), Francija (Dassault Rafale) in ZDA (Boeing F A-18 in Lockheed-Martin F-35A) izdala drugo zahtevo za predlog novih bojnih letal.

Druga zahteva za predlog temelji na analizi prvega predloga in na ugotovitvah iz letenja, simulatorjev in zemeljskih testov ter revizijah z oboroženimi silami, ki uporabljajo omenjena bojna letala. V drugem zahtevku za podjetja so od podjetij, na katera se obračajo prek vladnih organov, zaprosili, da predložijo najugodnejšo ponudbo za Švico.

Predlog mora vključevati naslednje elemente:
– ceni za 36 in za 40 letal, vključno z opredeljeno logistiko in oborožitvijo, kot zavezujoče izhodišče za podrobna pogajanja z izbranim kandidatom po izbiri tipa letala;
– ponudbe za sodelovanje med oboroženimi silami in organi za nabavo v Švici ter organi države dobaviteljice;
– predvidene ali že začete nadomestne projekte.

Izhodišče za določitev števila bojnih letal so zahteve za obvladovanje situacije v razmerah povečane napetosti. V takšnih razmerah morajo biti švicarske letalske sile najmanj štiri tedne sposobne neprestano izvajati zračne patrulje z vsaj štirimi letali, da se ohrani suverenost zračnega prostora, prepreči nepooblaščena uporaba in kršitve švicarskega zračnega prostora in tako prispeva k preprečevanju oboroženega napada na Švico. Poleg tega bodo švicarske letalske sile novo letalo uporabljale za nadzor zračnega prostora (air policing)  in v primeru oboroženega napada za omejen čas branile zračni prostor in podpirale kopenske sile.

Nov kopenski sistem zračne obrambe razširjenega dosega

Armasuisse je 10. januarja 2020 vladnim organom izdal tudi drugo zahtevo za predlog dvema potencialnima dobaviteljema novih sistemov zračne obrambe razširjenega dosega: Francija (Eurosam SAMP/T) in Združene države Amerike (Raytheon patriot). Tako kot pri bojnih letalih tudi druga zahteva za predlog temelji na analizi prvega predloga, ugotovitvah senzorskih testov v Švici in revizijah oboroženih sil, ki imajo omenjena sistema v operativni rabi. V drugi prošnji za predloge morajo proizvajalci, na katere se obrnejo prek vladnih organov, zaprositi, da predložijo najugodnejši predlog za švicarski nakup.

Predlog mora vključevati naslednje elemente:
– cena za zemeljske obrambne sisteme z večjim dosegom, ki lahko pokrivajo vsaj 15.000 km2, vključno z opredeljeno logistiko in orožjem, kot zavezujoče izhodišče za podrobna pogajanja z izbranim kandidatom po izbiri tipa;
– ponudbe za sodelovanje med oboroženimi silami in organi za nabavo v Švici ter organi države dobaviteljice;
– predvidene ali že začete nadomestne projekte.

Naslednji koraki v programu Swiss Air 2030

Posodobljen je dokument “Zahteve za nabavo novega bojnega letala in novega kopenskega sistema za zračno obrambo razširjenega dosega ” z dne 23. marca 2018. Prilagoditve zadevajo predvsem obveznosti izravnave in dodelitev finančnega obsega.

Kot švicarski središči za vzdrževanje, remont in popravila sta v predloga navedeni švicarski podjetji  Bodluv GR  in RUAG MRO Švica, polge tega pa so v zahtevi za predlog navedli še, da je potrebno razjasniti zmogljivosti obeh sistemov zračne obrambe (ki kandidirata) za boj proti balističnim raketam.

Celotna uporabnost vsakega sistema bo določena na podlagi informacij iz drugega predloga in ugotovitev iz različnih dejavnosti testiranja. Primerjava celotne koristnosti s stroški in tveganji bo opravljena šele po tem, ko bo predviden državni referendum za dokončno odločitev o nakupu.
Rezultati bodo skupaj s celovito analizo tveganja vključeni v ocenjevalno poročilo, v katerem bo splošna uporabnost novega letala in novega zračnoobrambnega sistema razširjenega dosega postavljena glede na stroške nabave in 30 letno dobo delovanja.

Na podlagi ocenjevalnega poročila bo vodji DDPS (švicarskemu obrambnemu ministru) predstavljeno priporočilo za najprimernejše bojno letalo in zračnoobrambni/protiraketni sistem razširjenega dosega za Švico. Končni izbor pa bo potem sprejel Zvezni svet.

Pripravil: B. Knific, foto:

 

Povezani članki