Trk norveške fregate in tankerja

by Urednik

V MORJE SE JE RAZLILA VELIKA KOLIČINA NAFTE

Na zahodu Norveške je med odhodom iz Natove vaje Trident Juncture 18 je v četrtek, 8. 11. 2018, zjutraj v malteški tanker Sola TS trčila norveška fregata HNoMS Helge Ingstad razreda Fridtjof Nansen, ki je tako poškodovana, da ji grozi potopitev.

Ni se še dobro polegel hrup in sem ter tja tudi privoščljivi posmeh po potopitvi ruskega doka, v katerem so popravljali edino letalonosilko Admiral Kuznjecov, ko je iz Norveške prišla novica o (skoraj) potopitvi najsodobnejše fregate Norveške kraljeve mornarice – vredne skoraj pol milijarde evrov –  ob zahodni bali Norveške.

Norveška fregata HNoMS Helge Ingstad je trčila v  tanker Sola TS, ki pluje pod malteško zastavo. Vseh 23 članov posadke tankerja je ostalo na plovilu. Tanker je nesrečo prestal brez večjih poškodb, fregato pa je njen kapitan usmeril v pristanišče v bližnjem fjordu, da bi preprečil popolno potopitev, vendar je poškodba (luknja) tolikšna, da grozi potop ladje. Ob nesreči je bilo na fregati 127 članov posadke, ki so jih evakuirali z ladje, sedem jih je bilo v nesreči lažje poškodovanih, na fregati pa jih je ostalo še 23. Predstavniki norveške vojne mornarice pa so izjavil, da bodo storili vse, kar lahko, da rešijo ladjo.

V morje naj bi se razlilo kar 10.000 l nafte, norveške reševalne službe pa skušajo omiliti posledice nesreče.

Fregata HNoMS Helge Ingstad (F-313) je ena od skupaj petih sodobnih vojaških plovil Norveške vojne mornarice razreda Fridtjof Nansen. V operativni rabi je od leta 2009, dolga je 133 m in ima 5290 t spodriva.  Norveška fregata se je vračala z vaje Trojni stik 2018 (Trident Juncture 2018), v kateri je imela nalogo iskanja in uničevanja nasprotnikov podmornic. Oborožena je s torpedi, na krovu pa ima tudi helikoptersko ploščad.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki