Trumpov tweet o F-35 povzročil padec delnic Lockheed Martina

by Urednik

TRUMP NAPOVEDAL ZNIŽANJE IZDATKOV ZA PROGRAM LOVCA F-35

Delnice Lockheed Martina so padle takoj po tweetu novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zapisal je, da bo takoj, ko bo sedel v pisarno v Beli hiši, znižal izdatke za letalo F-35.

Trumpov tweet: ”Program F-35 in stroški zanj so ušli nadzoru. Milijarde dolarjev bi bile lahko in bodo privarčevane pri vojaških (in drugih) nakupih po 20. januarju.”

F-35 je Pentagonov najdražji oborožitveni program, ki ga ocenjujejo na približno 400 milijard dolarjev. Trumpov tweet pa je takoj na jutranjem delniškem  trgovanju povzročil padec Lockheed Martinovih delnic za 4,2 % na 248,51 USD.

Jeff Babione, vodja Lockheedovega programa F-35, je izjavil, da njegova družba razume skrbi zaradi dostopnosti letala, na drugi strani pa poudarja, da gre za neverjeten program, ki ima veliko vrednost in da se veseli vprašanj, ki naj bi mu jih o tem zastavil novoizvoljeni ameriški predsednik.

Pred tednom dni se je vodja programa F-35 mudil v Izraelu skupaj z ameriškim državnim sekretarjem za obrambo Ashem Carterjem, ker se Izrael pripravlja na dobavo prvih lovcev F-35. Izrael je med nekaj državami, partnericami ZDA, ki so v ZDA kupile te lovce.

Sporočilo Donalda Trumpa je prišlo le teden za podobnim, v katerem je tweetnil, da so pri gradnji para predsedniških letal Air Force One “stvari Boeingu povsem ušle izpod nadzora’’.

Izrael, ki je z ZDA podpisal pogodbo o ameriški vojaški pomoči v višini kar 38 milijard dolarjev, je naročil kar 50 novih lovcev F-35, za vsakega pa je potrebno odšteti približno 100 milijonov dolarjev.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki