Tudi avstrijski lovci bodo varovali forum v Davosu

by Urednik

ŠVICA IN AVSTRIJA POGLOBILI VOJAŠKO SODELOVANJE

Avstrijske (Österreichische Luftstreitkräfte) in Švicarske letalske sile (Schweizer Luftwaffe) so okrepile sodelovanje, da bi skupaj zagotavljale varnost zračnega prostora tekom letošnjega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu, ki bo potekal med 23. in 26. januarjem.

Sodelovanje (pomoči) pri nadzoru švicarskega zračnega prostora tekom enega najpomembnejših srečanj gospodarstvenikov so v sporočilu za javnost obelodanili pri Avstrijski vojski (Bundesheer).

V izjavi so navedli, da imata državi že dolgo zgodovino takšnega sodelovanja, novi sporazum pa dovoljuje, da vojaška letala letijo tudi nad skupnimi mejami pri ukrepih proti terorizmu.

V času Svetovnega gospodarskega foruma je kar tretjina zaprtega zračnega prostora okoli Davosa nad ozemljem Avstrije, kar pomeni, da je njeno sodelovanje potrebno za zaščito mesta s severa in vzhoda.

Srečanje svetovnih gospodarstvenikov bodo v teh dneh varovali švicarski lovci F-18 hornet (skupaj 30) in avstrijski lovci Eurofighter typhoon (skupaj 15), Avstrijska vojska pa bo pri tem sodelovala tudi s helikopterji (Bell OH-58 in Sikorsky S-70) in radarskimi sistemi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki