Tudi Srbija kupuje lovce rafale?!

by Urednik

BO PO HRVAŠKI IMELA TUDI SRBIJA V OBOROŽITVI FRANCOSKE LOVCE?

Srbsko vojno letalstvo razmišlja o nakupu francoskih lovcev rafale in je o tem že obvestilo predsednika države, je 28. decembra 2021 povedal srbski obrambni minister Nebojša Stefanović.

V začetku tega meseca je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal povečanje obrambnega proračuna države za 500 milijonov evrov (566 milijonov dolarjev) na 1,1 milijarde evrov za leto 2022 za nakup dodatne opreme in orožja.

»Modernizacija flote srbskih lovskih letal je drag podvig, ki ga je treba strateško dobro premisliti. Iz Letalskih sil Republike Srbije so predsedniku sporočili, da so trenutno bolj nagnjeni k nakupu francoskega lovca rafale. Ko pa opravimo s popolno analizo, pa poglejmo, kaj bo izbrala vojska,” je Stefanović povedal za Radiotelevizijo Srbije.

V naslednjih letih Beograd načrtuje nakup štirih helikopterjev Mi-35 in treh helikopterjev Mi-17 ter dveh novih raketnih sistemov pancir iz Rusije, dveh vojaških transportnih letal Airbus (CASA) C-295, 10 helikopterjev Airbus H145 in 18 francoskih prenosnih raketnih sistemov zemlja-zrak kratkega dosega (MANPADS) mistral, je dejal Stefanović. Minister je tudi potrdil, da se Srbija s Ciprom pogaja o ceni in podrobnostih vzdrževanja v zvezi s predhodno napovedanim nakupom 11 rabljenih helikopterjev Mi-35, končno odločitev pa bo sprejela Vojska Srbije. Stefanović je pozdravil tudi nedavno dobavo ruskih protitankovskih raketnih sistemov kornet za oklepna vozila, ki jih je poimenoval “ubijalsko orožje”, in napovedal načrte za njihovo namestitev na srbska   transportna oklepna vozila.

Večnamenski lovec Dassault Aviation rafale je francosko bojno letalo z dvema turboventilatorskima motorjema in je sposobno izvajati širok nabor bojnih nalog z orožji kratkega in dolgega dosega. Primeren je za doseganje prevlade v zraku – zračno obrambo, bližnjo zračno podporo, globoke prodore, izvidniške naloge, protiladijske napade in tudi naloge jedrskega odvračanja. Rafale je najprej nabavila Francoska mornarica leta 2004, nato pa Francoske letalske sile leta 2006. Lovska letala so bila zaposlena na bojnih misijah v Afganistanu, Maliju, Libiji, Siriji in Iraku. Mornariška različica rafale M ima 13 obesnih točk, medtem ko ima različica letalskih sil 14 obesnih točk in lahko nosi tudi več kot 9 ton bojnega tovora (in/ali dodatnega goriva za podaljšanje bojnega radia). Orožje v njegovem arzenalu vključuje: rakete zrak-zrak mica, magic, sidewinder (kratkega dosega), ASRAAM in AMRAAM (srednjega in dolgega dosega); rakete zrak-zemlja apache, AS30L, ALARM, HARM, maverick in PGM100; protiladijske rakete AM39 exocet, penguin 3 in harpoon. Lovec rafale novega standarda F3R vključuje številne nadgradnje, vključno z radarskim sistemom RBE2 AESA, raketo zrak-zrak dolgega dosega (izven vidnega obzorja) meteor, sistem TALIOS (TArgeting Long-range Identification Optronic System  je zasnoval Thales, je prva optoelektronska namerilna enota, ki pokriva celotno verigo odločanja, od zbiranja obveščevalnih podatkov do nevtralizacije cilja). Rafale je opremljen tudi s Thalesovim sistemom za elektronsko bojevanje spectra, ki vključuje tehnologijo polprevodniškega oddajnika, laserski opozorilni sprejemnik DAL, opozorilnik o raketah, sisteme za odkrivanje in motilce. Thalesov pasivni elektronsko skenirni radar RBE2 z zmogljivostjo glej »dol – streljaj dol« (look down – shoot down) je prav tako sestavni del opreme rafala. Radar lahko skenira do osem ciljev hkrati in lahko prepozna in razvrsti grožnje. Letalo rafale poganjata dva turboventilatorska motorja SNECMA M88-2, vsak s potiskom 75kN. Na letalu sta nameščena cev za dolivanje goriva v zrak.

Izvozni uspehi

Dassault Aviation, francosko letalsko in vesoljsko podjetje, je pred kratkim doživelo pravi aval izvoza v številne države. Kot smo že poročali, so ZAE pred nedavnim sklenili pogodbo s francoskim Dassault Aviation za nakup kar 80 letal rafale F4, najnovejše različice lovskega letala 4.++  generacije (potem ko jim je na izraelsko pobudo Američanom propadel nakup ameriških lovcev 5. generacije F-35). Podjetje je že v postopku dokončanja prodaje 30 rafale Egiptu, potem ko je bil dogovor podpisan v začetku leta 2021. Francija je leta 2015 objavila prvi posel za izvoz rafalov v Egipt, ki je sprva naročil 24 letal v poslu, vrednem 5,2 milijarde evrov (5,9 milijarde dolarjev), kot je napovedal takratni francoski predsednik Francois Hollande. Kairo je maja 2021 od Francije kupil še 30 lovcev rafale, s čimer se je skupno število teh lovcev v egiptovskih letalskih silah povečalo na 54.

Leta 2015 je Katar napovedal tudi nakup 24 večnamenskih letal rafale za 6 milijard dolarjev. Leta 2018 je bilo naročenih še 12 rafalov, s čimer se je skupno število francoskih lovcev v katarski floti povečalo na 36.

Indija čaka na dostavo zadnjih treh rafalov od skupaj 36 naročenih.

Zatem je Grčija januarja 2021 postala prvi evropski kupec francoskega rafale, ko se je dogovorila za nabavo 18 lovskih letal za 2,8 milijarde dolarjev. Po pogojih sporazuma bo Grčija do konca leta 2022 kupila 12 rabljenih letal iz zalog francoskih letalskih sil in 6 novih letal.

Poleg tega je v letu 2021 tudi Hrvaška podpisala pogodbo za nakup 12 bojnih letal rafale za približno milijardo evrov. Pogodba vključuje tudi oborožitvene sisteme, rezervne dele, logistiko in usposabljanje hrvaškega letalstva.

Pred nedavnim je poveljnik indonezijskih letalskih sil sporočil, da se bo Džakarta odpovedala ruskim vojnim letalom Su-35 in se bo odločala med ameriškim F-15EX eagle II ali francoskimi rafali. Indonezija se že dolgo zanima za rafale in če bo posel sklenjen, bo postala prva država v jugovzhodni Aziji, ki bo uporabljala ta Dassaultova bojna letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

 

Povezani članki