Tunizija bo kupila 12 oboroženih helikopterjev UH-60M black hawk

by Urednik

TUNIZIJSKA VOJSKA Z BLACK HAWKI NAD ISLAMISTIČNE UPORNIKE

Tunizija je z ameriškim proizvajalcem Sikorsky sklenila pogodbo za nakup 12-ih helikopterjev UH-60M black hawk v vrednosti 700 milijonov dolarjev, ameriška Agencija za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA) pa je o načrtovani prodaji že obvestila ameriški kongres. V ceno je vključena vsa oprema, rezervni deli, usposabljanje in logistična podpora.

Helikopter UH-60M black hawk je najnaprednejši model iz serije UH-60 black hawk/S-70 battlehawk, ki je oborožen z raketami in mitraljezi. Tunizijska vojska bo kupila helikopterje black hawk s popolno optično in bojno opremo – mitraljezi M134 7.62mm (2 za vsak helikopter), lanserji vodenih raket, izstrelki  AGM-114R hellfire, M261 hydra-70, M299 hellfire, … Opremljena s to opremo bo imel UH-60M še vedno prostora za 11 vojakov.

Tunizijska vojska želi nove helikopterje predvsem za boljši nadzor meje, boj z militantnimi skupinami (Ansar al Sharia in al Kaida v islamskem Maghrebu). V Tuniziji se vse od leta 2010 ukvarjajo z vzponom konzervativnih islamskih militantnih gibanj, ki potujejo iz Severne Afrike v Irak in Sirijo.

Helikopter UH-60/S-70 battlehawk

Tunizijske letalske sile so pred meseci naročile tudi dve napredni vojaški transportni letali Lockheed Martin C-130J-30 super hercules, kar je prvo afriško naročila letala tega tipa. Prvo letalo so prejeli aprila lani in drugo pa naj bi bilo dobavljeno še v letu 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Helikopter Sikorsky S-70 battlehawk

Povezani članki