Turčija je ZDA zagrozila, da bo kupila ruske lovce

by Urednik

AMERIKA DOLŽNA TURČIJI ZA FINANCIRANJE PROGRAMA F-35

Turčija znova grozi, da se bo obrnila na Rusijo po nova letala v primeru, če ZDA zavrnejo dobavo lovcev F-16 Ankari na račun sredstev, ki so jih Turki porabili za nakup lovcev pete generacije F-35, izjavil turški obrambni minister Hulusi Akar.

Po njegovih besedah ​​pogajanja med Turčijo in ZDA glede dobave lovcev F-16 še niso zaključena, turška delegacija pa je v Washingtonu. V Ankari upajo na pozitiven izid pogovorov, vendar ne izključujejo, da bodo Američani zavrnili izpolnitev turških zahtev. V tem primeru naj bi uveljavili alternativno možnost, po kateri se Ankara za nova letala lahko obrne na Rusijo.

Akar ni razkril, katera letala bi Turčija lahko naročila od Rusije, po poročanju turškega tiska pa je Ankara prej ruskega lovca 5. generacije  Su-57 obravnavala kot alternativo ameriškemu F-35, lovce F-16 najnovejših različic pa bi lahko nadomestili ruski lovci Su-35. Čeprav ni izključena možnost turškega nakupa kitajskih letal, je pa bolj malo verjetna, pravijo turški novinarji.

Opozoriti je treba, da je bilo vprašanje alternativnega nakupa letal obravnavano v turškem parlamentu pri pripravi proračuna za prihodnje leto. Vendar je še prezgodaj govoriti o verjetnih nakupih ruskih letal, piše turška izdaja Daily Sabah, pogajanja med Turčijo in ZDA o dobavi F-16 so predvidena za začetek leta 2022, potekala pa bodo v Washingtonu.

Turški predsednik Erdogan je pred tem dejal, da namerava Turčija del ameriških lovcev F-16 plačati iz sredstev, ki so že bila porabljena za program F-35, iz katerega so Američani izobčili Turke (zaradi turškega nakupa ruskih raketnih sistemom S-400). Vendar se Washingtonu ne mudi vračati tega denarja … .

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki