Turki dvomijo, do jih bodo ZDA umaknile iz programa F-35

by Urednik

TURČIJA ENA OD ZAČETNIH PARTNERIC PROGRAMA F-35 JSF 

Predsednik turškega parlamenta Mustafa Sentop meni, da ZDA ne bodo izključile Turčije iz programa F-35 JSF zaradi turškega nakupa ruskega raketnega sistema S-400, poroča ruski portal Sputnik.
Sentop je poudaril, da ZDA ne morejo zakonito umakniti Turčije iz programa usposabljanja pilotov in tehnikov za lovca F-35, saj je pomagala pri razvoju in izgradnji letala ter ju tudi financirala. Ob tem naj spomnimo, da je Turčija eden od enajstih partnerjev v programu  lovca 5. generacije oz. programu JSF (Joint Strike Fighter).
“Projekt F35 ima partnerje, Turčija pa je eden od teh partnerjev. Zato ZDA tega 100% projekta ne posedujejo, ni enako, kot če prodajajo nekaj, kar je 100% njihovo,” je dejal Sentop.
Ob tem je namignil, da imajo ZDA z zaustavitvijo dobave lovcev F-35 Turčiji zaradi turškega nakupa S-400 nek prikrit politični interes. Poudaril je še, da imata tudi Grčija in Bolgarija raketne sisteme S-400 (sicer starejše različice), vendar se zdi, da Nato z njima nima težav.
ZDA trdijo, da ruski sistemi S-400 niso združljivi z obrambnim sistemom zveze Nato in da lahko ogrozijo projekt lovca F-35. Washington je v juniju sporočil, da na usposabljanje za lovce F-35 ne bo več sprejel turških pilotov, če ne bo Turčija opustila sporazuma z Rusijo.
Medtem je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan 29. junija 2019  na vrhu G20 v Osaki na Japonskem ponovil, da Ankara ne bo odstopila od dogovora S-400 z Rusijo. Poudaril je tudi, da je njegova država plačala za lovce F-35 in pričakuje, da bodo dobavljeni.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki