Turška vojska bo v letu 2018 dobila lahka bojna letala hurkus-C

by Urednik

TURŠKO TURBOPROPELERSKO TRENAŽNO-BOJNO LETALO HURKUS

Turške letalske sile naj bi že v letu 2018 dobile nova lahka bojna turbopropelerska letala hurkus-C, ki jih Turška letalska industrija (TAI) razvija na osnovi trenažnega letala TAI hurkus (tur.: hürkuş), je zapisalo turško obrambno ministrstvo.

Turška vojska se že več let zanima za bojne hurkuse, s katerimi želijo zagotavljati zračno podporo za helikopterje. Zaenkrat še ni znano koliko letal naj bi naročili, kakor tudi ne njihova cena.

Lahko bojno letalo hurkus-C bo opremljeno z močnejšim motorjem PT6A-68T proizvajalca Pratt in Witney s 1.600 konjskimi močmi,sistemom FLIR (IR senzor za opazovanje prednje polsfere) in 1,5 tone bojnega tovora, ki bo nameščen na sedmih obesah pod krili ter trupom. Opremljeno bo tudi s sistemom za zaščito in močnejšim oklepom. Letalnik hurkus-C bo lahko vzletal in pristajal tudi na nepripravljenih vzletno-pristajalnih stezah.

Turbopropelersko dvosedežno letalo hurkus, doslej so izdelali le 4 prototipe, lahko doseže najvišjo hitrost okoli 580 km/h, najvišjo višino 10.500 metrov in ima bojni radij skoraj 1.500 km. Na trgu turbopropelerskih lahkih bojnih oz. trenažnih letal za prehod na lovska letala bo konkuriralo švicarskim pilatusom PC-21 in PC-9, njegovi severnoameriški različici Beechcraft T-6A texan II, kot tudi brazilskemu Embraeru EMB 314 super tucano.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki