Turško bojno letalo bo do leta 2029 opremljeno z domačim motorjem

by Urednik

TURČIJA RAZVIJA LOVSKO LETALO 5. GENERACIJE

Prvo turško bojno letalo TF-X (MMU – nacionalno bojno letalo), ki je skupni projekt turške letalske industrije (TAI) in Predsedstva obrambne industrije (SSB), naj bi bilo nared za polet z doma izdelanimi – turškimi – motorji do leta 2029, piše Daily Sabah.

Kot je izjavil Osman Dur,  generalni direktor TR Engine, novega raziskovalnega in razvojnega (R&D) centra za turbinske motorje, se delo v sodelovanju s povezanimi institucijami nadaljuje s polno hitrostjo. “Preskusi motorjev naj bi bili končani do leta 2026 ali 2027, delovni polet TF-X z domačim motorjem se bo zgodil leta 2029,” je dodal.

MMU je reakcijsko bojno letalo pete generacije s podobnimi lastnostmi kot Lockheed Martinov F-35 lightning II. Domače letalo so začeli razvijati, da bi nadomestili ameriške lovce F-16 v Turških letalskih silah in tudi za izvoz. Letalo pete generacije TF-X bo vključevalo tehnologijo radarsko prikritega trupu iz naprednih ogljikovih kompozitov. Njegova aerodinamična zasnova bo še izboljšala hitrostne zmogljivosti letala. Letalo je zasnovano predvsem tako, da služi bojnim zahtevam za značilne lovske – prestrezniške in zračnoobrambne naloge (t.j. misije zrak-zrak). Njegova elegantna zasnova in edinstvene funkcije pa bodo letalu prav  tako omogočale uporabo v nalogah zrak – zemlja/površina.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki