Ukrajinska vojska blizu Donecka zasegla “ruski” tank T-64

by Urednik

UKRAJINA: TANK T-64 SO SEPARATISTI DOBILI IZ RUSIJE

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je 29. Junija 2014 objavilo sliko glavnega bojnega tanka T-64BV, ki so ga zasegli separatističnim upornikom v vzhodni Ukrajini. Ukrajinska vojska trdi, da tank T-64 v uporniške roke ni prišel iz zaseženih ukrajinskih zalog, temveč iz Rusije.

“Na podlagi predhodne analize teh vzorcev orožja in opreme, najverjetneje lahko govorimo o Ruski federaciji kot državi izvora zaseženih vozil in orožja,” so zapisali v izjavi na ukrajinskem obrambnem ministrstvu.

Ukrajinska vojska je glavni bojni tank T-64BV zasegla med spopadi s pro-ruskimi separatisti v bližini mesta Artemivsk v regiji Doneck, tank pa po izjavi ukrajinskega ministrstva “ni bil in ni” registriran v popisu oborožitve Ukrajinske vojske.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je zapisalo, da je bil “tank T-64BV pod to zaporedno številko narejen oktobra 1987 v tovarni v Harkovu in poslan sovjetski vojaški enoti, ki je bila v tistem času nameščena na območju Rusije. Ob tej priložnosti lahko potrdimo, da je bil tank do pred kratkim bil na seznamu 205. pehotne brigade Ruske vojske, ki ima svojo bazo v ruskem mestu Budenovskiy. Oznake na trupu tank kažejo njegovo serijsko številko, številko enote in baterije, izdelane na poslovanje v Sankt Peterburgu “. Tanki T-64BV so v sestavi tako ukrajinskih oboroženih sil, kot tudi ruskih.

ruski-tank-T-64-v-Ukrajini-Doneck

Prve fotografije tankov T-64 (sprva so jih napačno označili za T-72) v sestavi separatistov na vzhodu Ukrajine so se pojavile 12. junija 2014, tanki pa naj bi bili poslani preko ruske meje. Zveza NATO je 14. junija 2014 objavila satelitske posnetke ruskih tankov v vojašnici v mestu Rostov-na-Donu, ki naj bi bili pripravljeni za odpremo v Ukrajino. Videoposnetek ene izmed domnevnih dobav oborožitvenih sistemov smo že sredi junija objavili v članku UKRAJINA: “Državljanska vojna, ki vodi v genocid nad lastnim prebivalstvom.”. Po nekaterih podatkih naj bi pro-ruski separatisti imeli v svoji oborožitvi vsaj tri ruske take T-64, realnejše število pa naj bi bilo več kot dvajset.

Glavni bojni tank T-64B je zadnja proizvodnja konfiguracija tanka T-64, ki vključuje nov paket oklepa za trup in kupolo oklep, verzija T-64BV pa je opremljena z eksplozivnim reaktivnim oklepom (ERA – explosive reactive armour). Tank T-64 je oborožen z gladkocevnim topom 2A26M2 125 mm integriranim sistemom za nadzor ognja. Z 42,5 tonskim tankom upravlja posadka treh vojakov.

Navzven se tank T-64 zdi podoben T-72 (še posebej, kadar je opremljen z ERA, top 115 mm), vendar pa obstaja več razpoznavnih razlike, vključno z lokacijo namestitve infrardečega senzorja (pri T-64 na levi strani kupole, pri T-72 na desni strani kupoli), velikostjo koles (pri T-64 šest manjših koles in dva velika, pri T-72 šest večjih in dva manjša) in izpuh.

Pripravil: A. Knific, foto: Ukrajinsko obrambno ministrstvo

VIDEO: Pro-ruski tank T-64 v Lugansku

Povezani članki